Annons

Bulgarien: Konservativa Gerb mot valseger

Bulgarien • Publicerad 2 oktober 2022
Den tidigare bulgariske premiärministern Boyko Borisov röstar i söndagens val. Hans parti Gerb ser enligt vallokalsundersökningar ut att bli största parti.
Den tidigare bulgariske premiärministern Boyko Borisov röstar i söndagens val. Hans parti Gerb ser enligt vallokalsundersökningar ut att bli största parti.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Vallokalsundersökningar pekar på att högerpartiet Gerb blir vinnare i söndagens parlamentsval i Bulgarien.

Gerb leds av den tidigare premiärminister Boyko Borisov. Enligt vallokalsundersökningarna kommer Gerb samla omkring 25 procent av rösterna.

Annons

Söndagens val är det fjärde i Bulgarien på 18 månader och trots Gerbs förmodade seger riskerar landet återigen att landa i stor oenighet. Inte minst eftersom Gerb är hårt kritiserat för korruption och har svårt att hitta koalitionspartner.

Liberala PP (Vi fortsätter förändringen) blev störst i senaste valet, men tappade sin regeringsmajoritet redan efter ett halvår.

Enligt vallokalsundersökningarna blir PP näst största parti i söndagens val och väntas få cirka 19 procent av rösterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons