Annons

Buksmärta hos gravid feltolkad

Sjukvård • Publicerad 13 februari 2023
Kvinnan hade havandeskapsförgiftning, men det feltolkades först som magkatarr. Arkivbild.
Kvinnan hade havandeskapsförgiftning, men det feltolkades först som magkatarr. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

En gravid kvinna drabbades av havandeskapsförgiftning, men trots att hon sökte vård försenades diagnosen flera dagar.

Hennes akuta buksmärta tolkades först som symptom på magkatarr. Senare, när kvinnan redan hade skickats hem, uppmärksammade läkaren att hon hade både påverkade levervärden och högt blodtryck. Men detta förmedlades inte till förlossningsavdelningen, utan i ett meddelande till en barnmorska i mödravården, som inte nåddes av informationen förrän flera dagar senare.

Det slutade med att kvinnan förlöstes med kejsarsnitt. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Om inte annan inblandad personal hade reagerat och korrigerat för misstaget, kunde förloppet ha blivit värre, skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons