Annons

Bukdukar glömdes i patienter efter operation

Sjukvård • Publicerad 11 april 2022
Vid tre olika tillfällen har operationsdukar glömts kvar i patienternas bukar. Nu ändras rutinerna på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Vid tre olika tillfällen har operationsdukar glömts kvar i patienternas bukar. Nu ändras rutinerna på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.Foto: Erik G Svensson/TT

Efter tre olika tarmoperationer på Skånes universitetssjukhus i Malmö har så kallade bukdukar glömts kvar i patienterna. När misstagen upptäcktes fick patienternas sår öppnas på nytt, rapporterar Sydsvenskan.

För de drabbade patienterna, två kvinnor i 60-årsåldern och en man i 35-årsåldern, innebar misstagen förlängda operationer, men inga skador i övrigt.

I samtliga fall upptäcktes misstagen då antalet operationsdukar räknades efteråt. Nu har sjukhuset ändrat rutinerna. Vid längre operationer ska undersköterskan ansvara för en genomgång av vad som gjorts och vad som återstår och då följa en speciell checklista.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons