Annons

Mordrättegången i Marocko skjuts upp

Fler än 20 personer skulle under torsdagen ställas inför rätta för ett uppmärksammat mord på två skandinaviska kvinnor i fjol, men rätten meddelade i stället att förhandlingarna skjuts upp i två veckor.
De misstänkta, varav flera svurit trohet till terrorgruppen IS, riskerar dödsstraff.
Marocko • Publicerad 2 maj 2019
Kvinnorna hittades döda längs en populär vandringsled i Atlasbergen.
Kvinnorna hittades döda längs en populär vandringsled i Atlasbergen.Foto: Terje Bendiksby/NTB

Det som skulle bli en naturupplevelse för två julfirande skandinaviskor slutade förra året i en tragedi. På väg upp till Nordafrikas högsta punkt, Jbel Toubkal, mördades en 24-årig danska och hennes 28-åriga norska vän brutalt av flera män. Händelsen fick stor internationell uppmärksamhet sedan en video från mordet fick spridning på internet.

De 24 misstänkta fördes in i rättssalen där det i dag meddelades att den planerade rättegången i stället kommer att inledas den 16 maj. Beslutet fattades enligt Stavanger Aftenblad, som finns på plats i rätten, på grund av brist på försvarare.

Annons

En man dömdes förra månaden till tio års fängelse för terrorbrott i samband med mordet – nu misstänks över 20 personer för att ha bragt kvinnorna om livet.

De tre huvudmisstänka, som alla kan dömas till dödsstraff, har sagt att de utfört dådet i IS namn. Samtidigt har den lokala polisens utredare bedyrat att männen inte har någon koppling till terrororganisationen i landet.

När nyheten om kvinnornas död spreds i internationella medier en vecka före jul var det först oklart vad som hänt. När väl videon av dådet publicerades väckte den avsky, inte minst i kvinnornas hemländer.

Förutom den juridiska processen i Marocko utreder den danska polisen 14 personer som spridit videon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons