Annons

Brottsutredning inleds efter mord på HVB-hem

Brott • Publicerad 10 maj 2019
Visar det sig att flickan är 15 år blir det åtal för mord, säger advokat Tommy Nilsson. Arkivbild.
Visar det sig att flickan är 15 år blir det åtal för mord, säger advokat Tommy Nilsson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En 14-årig flicka ansågs skyldig till att ha dödat en 17-åring på ett HVB-hem i Trollhättan förra året. Men en domstolsprövning genomfördes inte eftersom hon inte bedömdes vara över 15 år. I stället utreddes ärendet enligt lagen om unga lagöverträdare, LUL.

Nya uppgifter pekar dock på att flickan var över 15 år när brottet begicks och nu inleds därför en förundersökning, rapporterar .

Annons

– Vid en genomgång av ärendet finns en anledning att anta att flickan var äldre än 15 år, det räcker för att vi ska kunna bedriva en vanlig förundersökning, säger Sara Engelmark, åklagare vid utvecklingscentrum i Stockholm, som föredragit ärendet, till SVT.

Några närmare omständigheter vill inte åklagarsidan berätta om.

Flickans advokat Tommy Nilsson välkomnar beslutet att utreda klientens ålder igen och att utredningen nu tas om från början.

– Det är så oerhört viktigt med åldern i det här fallet, säger Nilsson till .

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons