Annons

Brottarstjärnan vill skapa positiva rubriker

Jenny Franssons dopningsfall skakade om svensk brottning.
Under EM i Italien vill Alex Kessidis skapa en annan bild av sporten – genom att vinna den ädlaste medaljvalören i 77-kilosklassen.
Brottning • Publicerad 9 februari 2020
Alex Kessidis. Arkivbild.
Alex Kessidis. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Ett positivt a-prov följdes av ett b-prov med samma besked. För Jenny Fransson, vars dopningstest visade spår av den anabola steroiden metyltestosteron, innebär det att hon inte får tävla i EM, som avgörs i Rom, Italien, veckan som kommer, eller i sommar-OS i Tokyo.

Hur lång avstängning som väntar för 32-åringen utreds av Riksidrottsförbundets dopningskommission.

Annons

Fallet kring dopningsavstängda Fransson gör givetvis att brottnings-EM i Italien hamnar i fokus – fast av fel anledning.

Men Alex Kessidis, med VM-silver och -brons i Europeiska spelen i fjol samt ett av Sveriges medaljhopp i OS i sommar, hoppas kunna vrida på rapportering kring sporten.

Tillvägagångssättet blir att fokusera på det som han själv kan ha verkan på.

– Det är tråkigt, så klart, men det påverkar inte min träning eller min satsning på något sätt, säger han.

– Jag fokuserar på EM och där får vi se till att ändra vad som står i tidningarna. Det ska bli mer positivt.

Fokus på framgång

24-åringens plan är uppnå det han hela tiden kämpar och sliter för: framgång.

I brottningsarenan Pala Pellicone har han därför bara guld i sikte när 77-kilosklassen drar i gång under måndagen.

Samtidigt är det bara ett litet steg på vägen mot vad som händer i Japan den 24 juli till 9 augusti.

– Mitt största fokus är OS, det är vart fjärde år och jag kan inte fokusera på andra saker. Men jag kommer inte att åka hit och inte bry mig. För det är klart att jag bryr mig, jag vill ha en medalj, säger han.

– Jag kommer att vilja vinna. Jag vill vinna EM-guld, VM-guld och OS-guld. Det räcker inte bara att ta OS. Nu har jag EM framför mig, och det gäller att knipa chansen direkt. Jag ska försöka göra min grej, och jag tror att EM kan bli jävligt bra.

"Inte helt krossad"

Annons

TT: Hur viktigt är det att få ett bra besked inför OS?

– Jag blir "jätteboostad" av att vinna, jag bara stiger. Att vinna EM-guld hade gjort att jag skulle känna mig hur mäktig som helst. Då hade inget kunna stoppa mig, säger Alex Kessidis.

– Men även om jag skulle förlora så känner jag inte: ”Gud, vad skämmigt, jag ska till OS och åkte ut i första matchen i EM”. Där har jag bra balans. Jag bli inte helt krossad om det inte går som jag vill.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons