Annons

Brittiska växter blommar allt tidigare på året

Vårens första blommor kan vara en välkommen syn efter en lång vinter.
Men att klimatförändringarna får brittiska plantor att blomma en månad tidigare än de brukar kan få stora konsekvenser för insekter och ekosystem, varnar forskare i en ny studie.
Klimat • Publicerad 3 februari 2022
Ett bi hovrar över en blomma i en park i Westminster i London. Arkivbild.
Ett bi hovrar över en blomma i en park i Westminster i London. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Blommor dyker upp allt tidigare på året på träd och buskar i Storbritannien. För många ses det som ett välkommet löfte om vårens antågande – men forskare varnar nu för riskabla kedjereaktioner som kan drabba fåglar, insekter och hela ekosystem.

Klimatförändringarna får växter i Storbritannien att blomma i genomsnitt en månad tidigare än de brukade göra, enligt en studie som har letts av University of Cambridge.

Annons

Forskarna har landat i sin slutsats med hjälp av över 400 000 observationer av när 406 växtarter blommat från 1753 och framåt. Det genomsnittliga datumet för de första blomningarna hamnade omkring den 12 maj fram till 1986 – men har sedan dess flyttats bak till den 16 april.

"Alarmerande"

Samma period sammanfaller med den accelererande globala uppvärmningen orsakad av människans aktiviteter, konstaterar forskarna som har publicerat sina resultat i tidskriften Proceedings of the Royal Society B. Om de globala temperaturerna fortsätter att stiga i nuvarande takt kan den brittiska våren så småningom komma att inledas i februari på regelbunden basis, enligt studien.

– Resultaten är verkligen alarmerande, på grund av de ekologiska risker som är förknippade med tidigare blomningstider, säger professor Ulf Büntgen som har lett forskarna, till tidningen The Guardian.

– När växter blommar för tidigt kan en sen frost döda dem, ett fenomen som de flesta trädgårdsmästare kommer att ha upplevt någon gång.

Fruktträd är särskilt utsatta för sen frost, vilket kan få allvarliga konsekvenser för odlare som riskerar att förlora hela skörden.

Risk för obalans

Forskarna varnar också för risk för obalans i ekosystemet eftersom växter, insekter, fåglar och andra vilda djur har synkroniserat sin utveckling. Om en del av systemet plötsligt utvecklas snabbare än de andra kan det leda till att arter kollapsar om de inte hinner anpassa sig snabbt nog, enligt Büntgen.

Den brittiska studien pekar på långsiktiga trender – men det finns också flera separata rapporter om tidig blomning från andra håll i världen. I mars förra året registrerades exempelvis den tidigaste körsbärsblomningen i Japan på 1 200 år och 2019 fick en värmebölja i USA solrosor att blomma tidigare än vanligt.

Fakta: Fenologi

Fenologi beskriver årligen återkommande företeelser i naturen. Det gäller både levande företeelser som växter och djur men även icke-levande företeelser som is och snö.

Fenologin beskriver vilken tid på året eller egentligen det datum då en företeelse inträffar, exempelvis när vårens första blommor eller löv slår ut.

Med hjälp av fenologiska observationer är det möjligt att följa hur klimatet förändras. Det är möjligt att uppskatta hur klimatet har förändrats i historisk tid och följa utvecklingen i dag.

I Japan finns nog den allra längsta mätserien av fenologiska observationer. Mätserien kommer från körsbärsträdens blomningstid på våren och sträcker sig tillbaka till 800-talet. Enligt den serien inträffade den allra tidigaste blomningen år 2021, en dag tidigare än det tidigare rekordet från år 1409.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons