Annons

Brittiska klättrare räddade från Himalaya

Indien • Publicerad 2 juni 2019
Bergsklättrarturismen har fått stor uppmärksamhet under den senaste tiden. På bilden syns Mount Everest, ett bergsmassiv på gränsen mellan Nepal och Kina. Arkivbild.
Bergsklättrarturismen har fått stor uppmärksamhet under den senaste tiden. På bilden syns Mount Everest, ett bergsmassiv på gränsen mellan Nepal och Kina. Arkivbild.Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT

Fyra brittiska bergsklättrare har räddats från ett lavindrabbat område i Himalaya, uppger indiska myndigheter. De fyra hittades vid ett basläger i närheten av Indiens näst högsta berg, det 7 826 meter höga Nanda Devi, och kunde firas upp med hjälp av räddningshelikoptrar.

Samtidigt fortsätter sökandet efter ytterligare åtta personer – fyra britter, två amerikaner, en australier samt deras indiska guide – som saknas i området. De båda grupperna hade kontakt med varandra ända fram till dagen innan lavinen slog till för en vecka sedan.

Annons

– De klättrade för sig själva, men hade kontakt med den större gruppen. Kraftigt snöfall och dåligt väder gjorde att de fastnat vid baslägret, berättar områdets polischef.

Hundratals klättrare från hela världen besöker Indien för att bestiga bergstoppar i Himalaya. Hittills i år har elva människor omkommit när de försökt bestiga jordens högsta berg Mount Everest, på gränsen mellan grannländerna Nepal och Kina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons