Annons

Brittisk polis beklagar gripanden före kröning

Storbritannien • Publicerad 9 maj 2023
Totalt greps ett sextiotal personer under kröningsdagen. Här tar polisen en medlem av miljögruppen Just stop oil under en demonstration före kröningen i lördags.
Totalt greps ett sextiotal personer under kröningsdagen. Här tar polisen en medlem av miljögruppen Just stop oil under en demonstration före kröningen i lördags.Foto: Ian McIlgorm/AP/TT

Brittisk polis säger att man beklagar en del gripanden inför kung Charles kröning i London i lördags.

Sex personer från den antirojalistiska gruppen Republic greps tidigt på lördagen när de förberedde sig för att protestera mot kröningen. De släpptes sent på lördagskvällen efter 16 timmar i polisens förvar.

Annons

I ett uttalande säger polisen att de sex misstänktes ha planerat att störa ceremonin men att man inte kunnat hitta bevis för detta.

"Vi beklagar att de sex gripna personerna inte kunde ansluta till den större gruppen av demonstranter vid Trafalgar Square och andra ställen längs processionsvägen", heter det i uttalandet.

Human Rights Watch är kritisk till gripandena. "Det är något du kan vänta dig i Moskva, inte i London", skriver människorättsorganisationen i en kommentar.

Totalt grep Londonpolisen 64 personer under kröningsdagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons