Annons

Britter går mot EU-val trots brexit

Storbritannien • Publicerad 7 maj 2019
David Lidington. Arkivbild.
David Lidington. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Storbritannien tvingas hålla EU-val, trots att regeringen hoppats att brexitavtalet skulle vara klart före valdagen. Det säger premiärminister Theresa Mays andreman David Lidington till .

Valdatumet är satt till den 23 maj, och May har tidigare meddelat att britterna inte behöver rösta om parlamentet enas dessförinnan. Men nu säger Lidington att "det inte är möjligt att avsluta den processen" före valet.

Annons

Han tillägger dock att regeringen kommer att försöka se till att Storbritanniens utträde fördröjs lite som möjligt.

Storbritannien skulle lämna unionen den 23 mars, men eftersom parlamentet inte enats om ett avtal har EU förlängt tidsfristen till den 31 oktober.

Mays talesperson säger att hon "djupt beklagar" att Storbritannien inte lämnade EU enligt planen och att hon förstår att många känner en "stor frustration" över det stundande EU-valet, rapporterar BBC.

Om inget val hålls lämnar Storbritannien EU redan den 1 juni, i så fall sannolikt utan avtal med unionen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons