Annons

Brist på snarkmaskiner – lång kö för patienter

Pandemin har lett till en stor brist på andningsmaskiner till personer med sömnapné – både nationellt och globalt – och flera regioner vittnar om att patienter får vänta länge på hjälpmedlet.
Hälsa • Publicerad 5 september 2022
Det råder brist på andningsmaskiner till personer med sömnapné runt om i landet, vilket härrör från ett globalt problem. Arkivbild.
Det råder brist på andningsmaskiner till personer med sömnapné runt om i landet, vilket härrör från ett globalt problem. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den som lider av medelsvår till svår sömnapné behandlas vanligen med en så kallad CPAP-apparat, som när man sover blåser in en svag luftström i halsen genom en mask och gör att andningsvägarna hålls öppna. Under pandemin har det dock uppstått en global och nationell brist på apparaterna eftersom det saknats komponenter, framför allt halvledare, till produktionen.

– Vi har ungefär 500 förtvivlade patienter, som lider av sömnapné som inte har fått tillgång till maskiner. Det här är inga lokala problem, utan hela världen har haft problem, säger Lars Johan Vestlinder, specialistsjuksköterska på sömnapnémottagningen i Sundsvall.

Annons

– Men problemet just nu ligger mer i att vi har en väldigt lång kö att beta av, tillägger han.

Väntetid på 18 månader

Även Region Stockholm vittnar om brist på apparaterna till följd av pandemin. I somras blev det också känt att tiotusentals andningsapparater i landet måste lagas eller bytas ut, sedan det visat sig att de riskerar att läcka skumplast, vilket ytterligare har påverkat leveranstakten.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har det byggts upp en kö på omkring 900 normalt prioriterade patienter med en väntetid på runt 18 månader.

– Vi har betydande problem skulle jag säga. Det saknas många CPAP:er och vi har många patienter på väntelista i behov av det, säger Charlotte Widell, verksamhetschef för lungmedicin och sömnmedicin vid sjukhuset.

Västra Götalandsregionen har uppmanat patienter som har apparaterna hemma, men som inte använder dem, att lämna tillbaka dem så att de kan användas igen.

Flera riskfaktorer

Obehandlad sömnapné är på sikt bland annat en riskfaktor för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. I ett kortare perspektiv drabbas patienterna av dagtrötthet och nedsatt koncentrationsförmåga, vilket kan öka risken för olyckor i trafiken eller i arbetet.

Detta gör att vissa grupper, däribland yrkesförare, prioriteras högre av vården och får sin behandling snabbare. I Sundsvall försöker man få in prioriterade patienter inom två veckor genom att använda sig av begagnade maskiner.

– Man ska inte bli av med sin inkomst bara för att man inte har en snarkmaskin. Övriga kan ju lida alla helsikes kval för att man inte sover lugnt på nätterna och är dagtrött så att man knappt kan hålla ögonen öppna, säger Lars Johan Vestlinder.

Fakta: Sömnapné

Sömnapné innebär korta, upprepade andningsuppehåll under sömnen, vilket oftast beror på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen.

Det finns två typer av sömnapné, varav obstruktiv sömnapné är den vanligaste. Den andra, central sömnapné, beror på att hjärnan inte klarar att styra andningen.

Vid obstruktiv sömnapné är andningsuppehållen vanligen 20 till 30 sekunder långa, men kan ibland pågå i omkring en minut.

För att räknas som en så kallad apné ska ett andningsuppehåll vara minst tio sekunder långt.

Andningsuppehållen stör sömnen och de kortsiktiga effekterna är bland annat dagtrötthet och nedsatt koncentrationsförmåga. Det är vanligt att sömnapné kopplas till snarkning.

Sömnapné är en riskfaktor för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar, som stroke. Dagtröttheten ökar också risken för trafikolyckor och arbetsplatsolyckor.

Källa: Hjärt-Lungfonden, 1177

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons