Annons

Brexitomröstning skjuts upp

Inför hotande nederlag skjuter Storbritanniens regering upp sin stora brexitomröstning i parlamentet.
Premiärminister Theresa May hoppas i stället på nya förhandlingar med EU.
Kritiken är redan stenhård från både opposition och partikamrater.
Publicerad 10 december 2018
Inför hotande nederlag skjuter Storbritanniens regering upp sin stora brexitomröstning i parlamentet. Premiärminister Theresa May hoppas i stället på nya förhandlingar med EU.Foto: PARBUL

Efter en helg och en förmiddag full av motstridiga uppgifter tog May till slut till orda i parlamentets underhus vid 16.30-tiden.

– Jag har lyssnat noga på vad som har sagts i den här kammaren. Det står klart att det finns bred oro om den nordirländska nödlösningen, säger premiärminister Theresa May i det brittiska underhuset.

Annons

– Vi kommer därför att skjuta upp omröstningen i morgon.

May motiverar uppskjutningen helt med den nordirländska nödlösningen och vikten av att hålla ihop landet.

– Vi hade hoppats att de förändringar som vi hade föreslagit för nödlösningen skulle ha varit tillräckliga, säger May i parlamentet.

Nu ska hon ta upp backstop-frågan med övriga EU-ledare.

– Jag kommer att diskutera den oro som det här huset har uttalat, säger premiärministern – som samtidigt fortsatt anser att utträdesavtalet är bra.

– Jag tvivlar inte på att den här uppgörelsen är den rätta, säger Theresa May i London.

Dessförinnan hade uppgifter flitigt läckt ut om att en uppskjutning var på gång.

"Två regeringskällor säger mig att omröstningen flyttas. En tredje källa säger att den definitivt är uppskjuten", skrev BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

"Många källor säger nu att omröstningen skjuts upp. Vilken fullständig röra", skrev kollegan Gordon Rayner på tidningen Daily Telegraph.

Från regeringen kom endast en tweet från en av de biträdande ministrarna, Nadhim Zahawi på utbildningsdepartementet, om att May ska försöka omförhandla den så kallade nödlösningen om Nordirland.

Annons

"Theresa May har lyssnat till kollegorna och kommer att åka till Bryssel för att trycka tillbaka om backstopen", skrev Zahawi på twitter, enligt Reuters.

Reaktionerna mot uppskjutningen var samtidigt skarpa redan innan det officiella beskedet kom.

"Regeringen har beslutat att Theresa Mays brexitavtal är så katastrofalt att den har tagit det desperata beslutet att i elfte timmen försena omröstningen. Vi har inte en fungerande regering", sade oppositionsledaren Jeremy Corbyn i ett uttalande från Labourpartiet, enligt Reuters.

"Om ryktena om en uppskjutning är riktiga vore det patetiskt fegt av en premiärminister och en regering som nu nått vägs ände och måste bort", skrev i sin tur Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon på Twitter.

Sturgeon lovar nu stöd till Labour från Skotska nationalistpartiet om det skulle bli en förtroendeomröstning om regeringen.

Mays nordirländska stödparti DUP kräver att backstopen förhandlas bort.

"För mycket tid har slösats bort. Behöver en bättre uppgörelse. Besviken över att det har tagit så lång tid för premiärministern att lyssna", twittrar partiledaren Arlene Foster efter att ha talat i telefon med premiärministern.

Även från Mays mest brexitvänliga partikamrater i Konservativa partiet är kritiken tung.

"Villkoren i utträdelseavtalet var så usla att de inte vågar lägga fram det för omröstning i parlamentet. Det här är inget som kännetecknar en stabil regering eller en stark plan", skriver parlamentsledamoten Steve Baker som nu vill att May åker till Bryssel och förhandlar om.

Baker kräver att Storbritannien får rätt att själv besluta om att lämna backstopen om Nordirland och att den politiska deklarationen om framtida relation riktas om mot ett frihandelsavtal i stället.

Annons

Och han vill att May tills vidare ska vägra att betala de närmare 400 miljarder kronor för utestående utgifter till EU som ingår i det nuvarande avtalet och i stället använder de pengarna som bricka i förhandlingsspelet.

Hittills har ändå den brittiska regeringen envist hållit fast vid att det utträdelseavtal som förhandlats fram är det bästa.

– Det här är den bästa möjligheten som parlamentsledamöterna har för att leverera det som det brittiska folket ville ha, säger utrikesminister Jeremy Hunt på väg in för att träffa sina EU-kollegor på ett möte i Bryssel.

Från Luxemburg har EU-domstolen samtidigt kommit med ett väntat besked om att britterna själva kan dra tillbaka sin brexitanmälan, utan att behöva klartecken från övriga EU-länder.

Hurra, jublar några av de politiker som hoppas att det ska bidra till att hela brexit ställs in.

Jeremy Hunt och regeringen säger sig dock inte ha några planer på att ändra sig, eller ens skjuta upp brexitdatumet en aning.

– Jag tror att folk skulle bli chockade och väldigt arga och det är inte vad den här regeringen vill ha, säger Hunt i Bryssel.

Hans irländske utrikesministerkollega Simon Coveney avfärdar för sin del tanken på en omförhandling.

– Det avtal som finns kommer inte att förändras. Det har tagit två år att få fram. Det är en rättvis uppgörelse för båda sidor, anser Coveney på väg in till dagens utrikesministermöte i Bryssel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons