Annons

Breivik till fängelse med utsikt över Utøya

Terrordömde Anders Behring Breivik ska flyttas till ett nytt fängelse. Byggnaden har utsikt över Tyrifjorden, där ön Utøya ligger och där Breivik mördade 69 personer 2011.
Norge • Publicerad 8 februari 2022
Flaggor och blommor vid Sundvollen, med Utøya i bakgrunden. Arkivbild.
Flaggor och blommor vid Sundvollen, med Utøya i bakgrunden. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

– Anledningen till förflyttningen, som har övervägts under lång tid, är i huvudsak att den dömde har avtjänat ett straff på samma avdelning med särskilt hög säkerhetsnivå i många år, och att det därför är lämpligt med ett miljöombyte, skriver Kriminalvården i ett uttalande.

Flytten till fängelset som heter Ringerike ska ske i närtid, men det ges av säkerhetsskäl inga närmare detaljer.

Annons

Det är ungefär en mil fågelvägen från fängelset och Utøya. 2011 sade Kriminalvården, enligt VG, att en placering på Ringerike uteslutits och att det skulle vara "etiskt förkastligt" att Breivik skulle ha utsikt över fjorden.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, säger till norska TV2 att han inte känner till om utsikten spelat någon roll i den kommande omplaceringen, men att han förutsätter att flytten kommer att leda till ökade möjligheter för sin klient att umgås med andra fångar.

Breivik, som numera kallar sig Fjotolf Hansen, mördade sammanlagt 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo 2011, i det värsta attentatet under den norska efterkrigstiden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons