Annons

Brandfarliga hyrcyklar stoppas i Stockholm

Trafik • Publicerad 7 december 2022
Stockholms stads eldrivna hyrcyklar stoppas. Arkivbild.
Stockholms stads eldrivna hyrcyklar stoppas. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Stockholms stads drygt 1 000 eldrivna hyrcyklar stoppas med omedelbar verkan. Anledningen är att batterierna riskerar att börja brinna, skriver Svenska Dagbladet som granskat kommunens hyrcykelsystem.

– Man har kunnat konstatera att det beror på ett tekniskt fel som är kopplat till kylan. Det går inte att utesluta risken att det kan drabba fler cyklar, därför stoppas systemet och bolaget plockar in cyklarna för att försöka åtgärda det här, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till tidningen.

Annons

SvD:s granskning visar att över hälften av hyrcyklarna har hyrts ut trots olika kända skador. Anonyma anställda på bolaget Inurba, som sköter driften på uppdrag av kommunen, har slagit larm till tidningen om livsfara för cyklisterna.

Lars Strömgren hoppas att Inurba ska ha åtgärdat felet innan årsskiftet.

– För oss är det helt oacceptabelt att det ska stå cyklar ute på Stockholms gator som utgör en brandfara.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons