Annons

Bränderna pressar ekonomin hos småföretagare

Företag i branddrabbade områden i Australien drabbas ekonomiskt av bränderna.
Svenska Lizzie Buscainos familjeföretag släpar efter med odling och försäljning. Verksamheten påverkas av bränder och torka, både på hemmaplan och hos kunder.
Australien • Publicerad 1 februari 2020
Lizzie Buscaino, på gården Piccolo Farm som hon driver i Thirlmere tillsammans med sin man. De närmaste bränderna har varit tre kilometer bort.
Lizzie Buscaino, på gården Piccolo Farm som hon driver i Thirlmere tillsammans med sin man. De närmaste bränderna har varit tre kilometer bort.Foto: Julia Atiyeh/TT
När restauranger i drabbade områden får färre besökare sjunker efterfrågan på Piccolo Farms varor. "Vi hade hundra kilo tomater här i förra veckan som vi inte kunde sälja", säger Lizzie Buscaino.
När restauranger i drabbade områden får färre besökare sjunker efterfrågan på Piccolo Farms varor. "Vi hade hundra kilo tomater här i förra veckan som vi inte kunde sälja", säger Lizzie Buscaino.Foto: Julia Atiyeh/TT
Lizzie Buscaino.
Lizzie Buscaino.Foto: Julia Atiyeh/TT
Bränderna påverkar hela livet. "Det är känslomässigt dränerande. Man är hundra procent på alerten hela tiden", säger Lizzie Buscaino.
Bränderna påverkar hela livet. "Det är känslomässigt dränerande. Man är hundra procent på alerten hela tiden", säger Lizzie Buscaino.Foto: Julia Atiyeh/TT

– Börjar det blåsa när det är hög brandrisk får man nästan en panikattack, säger hon.

Den ekologiska gården Piccolo Farm i Thirlmere i australiska delstaten New South Wales har till och från hotats av bränder. Ofta måste ägarna Lizzie och Gianluigi Buscaino arbeta med rökmasker.

Annons

De håller ständigt koll på temperatur, bränder och vindar.

– Det är känslomässigt dränerande. Man är hundra procent på alerten hela tiden, säger Lizzie Buscaino.

Som närmast har elden varit tre kilometer från gården. Två gånger har de behövt evakuera. Enligt den ursprungliga räddningsplanen skulle de evakuera om en eld kom inom femton kilometers avstånd, men de har minskat på det avståndet allt eftersom att brandhotet blivit vardag.

– Vi har varit tvungna att återvända. Annars hade vi inte kunnat jobba, säger Lizzie Buscaino.

Kan inte buffra

Att de varit borta från gården har inneburit att plantor dött när de inte kunnat vattna, grödor har inte blivit plockade och varor inte levererade. Hur mycket det kommer att betyda i ekonomisk förlust för Lizzie Buscainos företag är svårt att säga, men högsäsongen är normalt den tid då de bygger upp en buffert inför vintern. Nu ligger de i stället efter med arbetet.

Runtom i landet har företag fått stänga eller dra ner på sin verksamhet till följd av bränderna. Staten har meddelat att man kommer att öronmärka pengar för att ge turismen en skjuts.

Att turister väljer andra resmål får konsekvenser för flera branscher. Australiska medier rapporterar att företag i turisttäta Blue Mountains förlorat hundratals miljoner dollar i intäkter på grund av brandsäsongen. Turistattraktionen Scenic World rapporteras ha haft 50 000 färre besökare än för två år sedan.

Många av Lizzie Buscainos kunder är restauranger i Southern Highlands i New South Wales, som drabbats hårt av bränderna. När restauranger i drabbade områden får färre besökare sjunker efterfrågan på Piccolo Farms varor.

– Vi hade hundra kilo tomater här i förra veckan som vi inte kunde sälja.

Turismen drabbas

Jery Clisby driver sedan 16 år tillbaka en köksbutik i Leura i Blue Mountains. Områdets borgmästare, Mark Greenhill, har uppmanat invånarna att spendera åtminstone tjugo dollar i veckan på lokala verksamheter för att stötta samhällets återuppbyggnad.

Annons

– Det här är mitt liv och leverne. Vi vill klara av detta allihop, säger Jery Clisby.

Sedan bränderna startade har förbindelserna mellan Sydney och Blue Mountains tidvis ställts in, och turister har avråtts från att åka dit. Jery Clisby ser en kraftig nedgång i affärerna.

– Vi är oroliga både för att bränderna ska blossa upp igen och för att folk inte ska våga komma tillbaka till Blue Mountains, säger hon.

Det finns flera exempel på initiativ att stötta småföretagare. Ett exempel är ett Instagramkonto som lägger upp poster om brandpåverkade företag och talar om för sina följare hur man kan stödja dessa på distans. Det första inlägget postades den 6 januari och kontot har redan nästan 200 000 följare.

Från statligt håll kan småföretagare som förlorat tillgångar eller haft ett kraftigt intäktstapp söka ett bidrag på upp till 50 000 australiska dollar och lån med låg ränta på upp till en halv miljon dollar.

Osäljbart

I Lizzie Buscainos trädgård odlas olika ekologiska grönsaker och ätbara blommor som dekorerar tårtor. I växthuset står långa rader av tomater. Vid en första anblick ser odlingarna färgsprakande ut jämfört med de gula gräsmattorna utanför gården, där det råder vattningsförbud. Men trots att de vattnar trädgården varje dag så övervinns inte torkan. Tittar man närmre ser man att många av blommorna ser vissna eller torra ut.

– De kan jag inte sälja. Det är som att det är en sämre kvalitet på det som växer, säger Lizzie Buscaino.

Hon tar upp en handfull jord. Den silas som sand genom fingrarna.

– Vad ska kunna växa här?

"Vi är optimister"

Hon uppskattar att ungefär en tredjedel av lantbrukarna i hennes nätverk har slutat odla till följd av torkan.

Annons

– Det enda man pratar om är bränderna. Det blir lite tabu att marknadsföra sig och posta något positivt, som en ny gröda.

Planer inför framtiden smids med ett brandfarligt klimat i åtanke. Lizzie och Gianluigi Buscaino har ökat på försäkringen och väljer mer tåliga grödor.

– Vi är optimister, vi tänker att vi klarar det här, säger Lizzie Buscaino.

Julia Atiyeh/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons