Annons

Brand rasade genom guldgruva – många döda

Minst 27 gruvarbetare har omkommit i den brand som i helgen bröt ut i en guldgruva i den peruanska regionen Arequipa, bekräftar myndigheter.
Peru • Publicerad 8 maj 2023
Oroliga anhöriga väntar utanför gruvan i regionen Arequipa på söndagen.
Oroliga anhöriga väntar utanför gruvan i regionen Arequipa på söndagen.Foto: Fernando Mojito/AP/TT

De döda befann sig på runt 100 meters djup när olyckan inträffade.

Tidiga analyser indikerar att branden orsakades av en kortslutning som ledde till en explosion, uppger polis och åklagare. En av gruvans tunnlar slukades snabbt av lågorna. Därmed var en av de värsta gruvtragedierna i modern peruansk historia ett faktum.

Annons

175 arbetare räddades från gruvan efter att branden bröt ut, enligt gruvbolaget Yanaquihua. Guldgruvan är avsides belägen, runt tio timmar med bil från regionhuvudstaden Arequipa.

Perus gruvindustri står för över åtta procent av landets BNP. Landet är den största producenten av guld och koppar i Latinamerika, liksom världens näst största producent av silver, koppar och zink. Även tenn, bly och molybden genererar stora inkomster till det sydamerikanska landet.

Säkerheten i gruvorna har dock kritiserats. I fjol dog 39 personer i gruvrelaterade olyckor i Peru, enligt landets gruvdrifts- och energidepartement.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons