Annons

Brand i gaslager utanför Falun – VMA utfärdat

Det brinner i ett gasollager i ett industriområde i Staberg utanför Falun sedan tisdagseftermiddagen. Ett VMA är utfärdat och folk i närheten uppmanas att hålla sig inomhus.
Brand • Publicerad 2 augusti 2022
Det brinner i ett gaslager utanför Falun. Arkivbild.
Det brinner i ett gaslager utanför Falun. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Vid 15-tiden bröt en fullt utvecklad brand ut i en lokal fylld med gasflaskor av olika slag. Utifrån har man hört flaskor explodera och räddningstjänsten har sedan dess haft flera enheter på platsen, där de följer branden på avstånd.

– Det pågår egentligen inga direkta släckningsinsatser för tillfället. Det rör sig om gasflaskor av olika typer av innehåll där inne som står inbäddade i varandra i stora stackar, och det gör att vi inte kommer åt allting, säger Magnus Jonsson på räddningstjänsten Dala Mitt.

Annons

Även en lastbil med gasoltuber började brinna i närheten. Vid klockan 21 brann det fortfarande i byggnaden, om än i mindre skala. Oro fanns för att lågorna skulle sprida sig till en större cistern med gasol men den risken är nu över.

– För våran del är det en statisk insats. Men riskområdet har minskat från 1 000 meter till 300 meter, något som vi räknar med att hålla under natten, säger Magnus Jonsson.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, är sedan 16-tiden utfärdat som innebär att alla som bor i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Riksväg 69 mellan Falun och Hedemora är avstängd och kommer att vara det under natten.

Rättad: En tidigare version angav fel veckodag i brödtext.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons