Annons

Brakförlust för Telenor efter Myanmarsmäll

Den norska teleoperatören Telenor tar en nedskrivning på 6,5 miljarder norska kronor av värdet på tillgångarna i militärdiktaturen Myanmar.
Aktien faller med 3 procent på Oslobörsen.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2021
Telenor tar en nedskrivning på 6,5 miljarder norska kronor på värdet av tillgångarna i Myanmar. ArkivbildFoto: Gorm Kallestad NTB/TT

Telenor redovisar en nettoförlust på 3,9 miljarder norska kronor för årets första kvartal, vilket kan jämföras med vinsten på 698 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2020.

Resultatkollapsen orsakas av en jättenedskrivning av värdet på Telenors tillgångar i Myanmar (Burma), där militären tog makten i februari och minst 700 personer har dödats i rader av våldsamma sammandrabbningar i samband med demonstrationer och protester sedan dess.

Annons

Telenor har trots den turbulensen i landet fått två miljoner nya abonnenter i Myanmar under kvartalet. Detta ökar antalet Telenor-abonnenter i landet till 18,2 miljoner. Militärregimen har dock infört strikta restriktioner för användningen av mobilnäten i landet och gav order om ett stopp för all datatrafik över mobilnäten den 15 mars.

Telenors Myanmarnedskrivning uppgår totalt till 6,5 miljarder norska kronor. För övrig verksamhet bekräftar Telenor sina prognoser om oförändrad omsättning och vinst i år jämfört med 2020 och kapitalinvesteringar under året på 15-16 procent av försäljningsintäkterna.

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) föll 8 procent i årstakt till 13 miljoner norska kronor, vilket låg i linje med förväntningarna. Omsättningen under årets första kvartal föll till 28,9 miljarder norska kronor från nästan 31 miljarder ett år tidigare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons