Annons

Bra väder gav rekordskörd av sockerbetor

Jordbruk • Publicerad 4 februari 2020
Sockerbetor på Örtofta sockerbruk. Arkivbild.
Sockerbetor på Örtofta sockerbruk. Arkivbild.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Det kan bli en rekordartad skörd av sockerbetor. Ett så gott som perfekt betväder från starten i april förra året ända fram till hösten är förklaringen.

– Det ser ut att bli den högsta skörden av sockerbetor någonsin i Sverige, cirka 74 ton betor per hektar. Det är ungefär 13 procent mer än femårsgenomsnittet, säger Anders Rydén, chef för Agricenter på Nordic Sugar, till Sydsvenskan.

Annons

Betorna kunde sås tidigt förra våren och sommaren bjöd på bra väder. Även de milda månaderna september och oktober gjorde sitt till för de goda resultaten.

Normalt brukar de sista sockerbetorna rullas in på sockerbruket i skånska Örtofta runt den 20 januari, men i år pågår betkampanjen fortfarande. Orsaken till att den drar ut på tiden är dels den stora mängden betor, dels inkörningsproblem under hösten på grund av ny utrustning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons