Annons

Boverket höjer byggprognosen

Ekonomi • Publicerad 2 september 2020
Bygg- och bostadsmarknaden klarar coronakrisen oväntat bra, enligt Boverket. Arkivbild
Bygg- och bostadsmarknaden klarar coronakrisen oväntat bra, enligt Boverket. ArkivbildFoto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Boverket höjer prognosen för bostadsbyggandet för 2020 och räknar nu med att det påbörjas 48 000 bostäder i år följt av 42 500 under 2021.

Det innebär att antalet påbörjade bostäder minskar med 9 procent i år och ytterligare 11 procent nästa år.

Annons

Prognosjusteringen görs sedan tal från Statistiska centralbyrån visat att det påbörjades 28 500 bostäder under första halvåret 2020, om man räknar in nettotillskottet genom ombyggnad.

"Bostadsbyggandet är ju en viktig motor för hela samhällsekonomin. Vi skriver nu upp vår prognos och kan se att marknaden klarat av påfrestningarna bättre än vad vi tidigare trodde. Men framtiden präglas av stora osäkerheter", skriver Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, i en kommentar.

Boverket konstaterar även att bostadsmarknaden har stärkts under sommaren, både vad gäller antalet sålda bostäder och priser.

"Bakom detta ligger sannolikt omsvängningen i förväntningarna, som ju kunnat ses även i en stark börsutveckling. Fortsatt låga bolåneräntor spelar också in", skriver Boverket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons