Annons

Botkyrka anmäler sig efter övergrepp mot barn

Botkyrka kommun har anmält sig själv till Skolinspektionen efter att en tidigare anställd på en förskola erkänt sexuella övergrepp på barn. En extern utredning ska också genomföras.
Brott • Publicerad 5 februari 2020
En tidigare anställd på en förskola i Botkyrka är misstänkt för sexuella övergrepp mot barn. Arkivbild.
En tidigare anställd på en förskola i Botkyrka är misstänkt för sexuella övergrepp mot barn. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

"Sanningen ska fram. Situationens allvar kräver en omfattande och granskande översyn av våra rutiner och vår hantering", säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

"Men det räcker inte med att konstatera fel. Vi måste göra allt vad vi kan och använda alla resurser för att säkerställa att något liknande aldrig kan inträffa igen", fortsätter han.

Annons

Personen arbetade på en förskola i kommunen och är sedan 31 januari 2020 häktad misstänkt för kränkande fotografering, grovt barnpornografibrott och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Han har erkänt handlingarna.

"I en så här allvarlig situation borde Skolinspektionen per automatik gå in och granska kommunen, men så är inte fallet. Därför anmäler kommunen sig själv till Skolinspektionen", säger Anette Älmdalen, tillförordnad utbildningsdirektör.

Den brottmisstänkte har varit anställd i Botkyrka kommun sedan 2013. Vissa gärningar tros ha ägt rum på förskolan där mannen jobbade. Efter erkännandet avskedades personen med omedelbar verkan.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons