Annons

Bostadspriserna mot nya höjder

Prisuppgången på bostadsmarknaden fortsatte i februari, både för villor och bostadsrätter.
Ekonomi • Publicerad 2 mars 2021
Bostadspriserna fortsatte uppåt under februari, enligt SBAB och Boolis boprisindex. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Bostadsrätt- och villapriserna steg överlag i hela landet i februari. Störst var prisökningen för lägenheter i norra Sverige, upp 3,7 procent och Malmö med omnejd där lägenhetspriserna steg med 3,5 procent jämfört med månaden före, enligt en sammanställning från SBAB och Booli över samtliga registrerade bostadsförsäljningar under månaden.

I Storstockholm och Storgöteborg ökade bostadsrättspriserna med drygt en procent.

Annons

Malmöområdet utmärkte sig även när det gäller villapriserna som steg 5,5 procent under februari. I Stockholm med omnejd var ökningen fyra procent medan priserna på villor i Göteborgsområdet steg knappt en procent.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije tycker att det är något anmärkningsvärt att uppgångarna bara fortsätter då han anser att sådant som hushållens inkomster och räntenivåerna inte motiverar fortsatta prisstegringar. Men de som har råd fortsätter att se sig om efter större.

– Det handlar om att folk har ändrat sina värderingar. Prisökningarna är bra för vissa grupper men dåligt för andra. För dem som ska in på bostadsmarknaden är det inte så kul, säger Robert Boije.

Han tror dock att det kan komma ett bakslag när pandemin ebbar ut.

– Prisökningarna är någon form av coronaeffekt som borde gå tillbaka i viss utsträckning när pandemin är över, säger Robert Boije.

SBAB:s och Boolis boprisindex

Prisförändring under februari, jämfört med januari.

Bostadsrätter

Storstockholm 1,5 procent

Storgöteborg 1,2 procent

Stormalmö 3,5 procent

Norra Sverige 3,7 procent

Mellersta Sverige 1,6 procent

Södra Sverige 2,4 procent

Villor

Storstockholm 4,0 procent

Storgöteborg 0,8 procent

Stormalmö 5,5 procent

Norra Sverige 2,0 procent

Mellersta Sverige 2,7 procent

Södra Sverige 4,8 procent

Källa: SBAB och Booli

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons