Annons

Bostadspriserna har fallit 15 procent

Bostäder fortsätter att bli billigare. November var inget undantag.
Sedan toppen i våras har priset för en genomsnittlig bostad fallit med 15 procent, enligt ny statistik.
Ekonomi • Publicerad 2 december 2022
Billigare köpa bostad. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I november föll priserna med i snitt 1,4 procent, jämfört med oktober. Säsongjusterat är nedgången över två procent.

Mest tappade Stockholmsvillorna, enligt banken SBAB och bostadssajten Boolis månadsstatistik.

Annons

Det finns vissa regionala undantag, lägenheter i norra Sverige och villapriser i Storgöteborg, där priserna steg. Men annars är trenden fortsatt tydlig: Stigande räntor, inflation och allmän ekonomisk oro pressar bostadspriserna månad för månad.

Sedan toppen i våras har villorna i Storstockholm tappat mest i värde, ner med nästan 20 procent. Villor generellt har fallit mer i pris, minus 16 procent, än bostadsrätter, ner 13 procent, där norra Sverige haft de lägsta prisnedgångarna.

Många bedömare har spått ett totalt prisfall på omkring 20 procent från toppen till botten. Vi är snart där, konstaterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Men det kan bli större:

"Vår prognos förutsätter också att vi inte får se en markant ökande arbetslöshet samtidigt som räntorna förblir höga. Då lär vi få se en betydligt större nedgång än 20 procent", skriver han i en kommentar.

Och om elpriserna fortsätter upp från nuvarande nivå lär det påverka speciellt villapriserna ytterligare, spår Boije.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons