Annons

Bostadspriserna föll i april

Coronakrisen fortsätter att slå mot bostadsmarknaden. Prisfallet under april var störst i Stockholmsområdet.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2020
Nu märks ett prisfall på bostäder under april. Arkivbild.
Nu märks ett prisfall på bostäder under april. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under april sjönk priserna både på villor och på lägenheter jämfört med mars i år. Mest i Stockholmsområdet, där priserna på lägenheter sjönk med 3,6 procent under april jämfört med mars i år. Även i Malmöområdet, föll priserna, medan utvecklingen i Göteborg inte var lika markant. Det visar statistik från bolåneföretaget SBAB och bostadssajten Booli, som sammanställt slutpriser vid bostadsaffärer.

– Det är tydligt när man tittar på lite större regioner, som Mellansverige, att effekterna av coronaviruset på bostadspriserna är större där smittspridningen varit stor, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Restriktioner och oro

Annons

Han pekar på Stockholm, Södermanland och Östergötland där smittspridningen varit störst hittills. I norra och södra Sverige har det inte varit lika illa, och där har också priserna varit mindre påverkade, enligt Robert Boije.

– Vi tror dels att det beror på restriktioner om social distans. Det är svårare att gå på visning, och vi ser en nedgång i antal bud. Dels beror också på en oro att bli arbetslös i de regioner med högst smittspridning.

Ingen drastisk påverkan

Fast prisläget har förstås också betydelse, konstaterar Robert Boije. Stockholm har de högsta priserna, och där bör ökad arbetslöshet i kombination med hög belåning slå lite hårdare mot bostadspriserna.

Frågan är hur det kommer bli framöver. Robert Boije är inte jätteorolig över en bostadskrasch på grund av coronakrisen. Visst, arbetslösheten ökar till nio–tio procent eller något mer, men det bör inte påverka priserna drastiskt, tycker han.

– Vi har extremt låga räntor nu. Men om räntorna i värsta fall skulle höjas vid en mer utdragen kris med ökad oro på finansmarknaderna samtidigt som arbetslösheten ökar betydligt mer än så, då kan det bli större fall, säger Robert Boije.

Fakta: Boprisfall i april

Priserna under april jämfört med mars i år

Bostadsrätter i Stockholmsområdet minus 3,6 procent.

Bostadsrätter i Malmöområdet minus 3 procent

Bostadsrätter i Göteborgsområdet minus 0,9 procent

Hus i Stockholmsområdet minus 2,9 procent

Hus i Malmöområdet minus 4 procent i

Hus i Göteborgsområdet plus 0,1 procent

Men hittills i år (januari till april) är fallet mindre.

Bostadsrätter i Stockholmsområdet minus 1,3 procent

Bostadsrätter i Malmöområdet plus 3,3 procent

Bostadsrätter i i Göteborgsområdet minus 0,2 procent

Hus i Stockholmsområdet minus 0,7 procent

Hus i Malmöområdet plus 0,3 procent i

Hus i Göteborgsområdet minus 0,3 procent

Källa: SBAB och Booli

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons