Annons

Bostadsmarknad tyngs av krisen

Bostadsköpare och säljare har fortsatt svårt att hitta varandra. Antalet affärer minskar nu kraftigt jämfört med tidigare år. Dessutom fortsätter prisfallet.
Bostad • Publicerad 7 oktober 2022
Bostadspriserna sjunker i riket, enligt ny statistik från Svensk mäklarstatistik.
Bostadspriserna sjunker i riket, enligt ny statistik från Svensk mäklarstatistik.Foto: Robin Bäckman/TT

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar på en fortsatt trög bostadsmarknad i spåren av räntehöjningar och inflationsoro.

I september precis som under hela tredje kvartalet har antalet affärer minskat drastiskt – ett tydligt tecken på att säljare och köpare inte är överens.

Annons

På en avvaktande marknad har antalet sålda bostadsrätter och villor varit 20 procent lägre under senaste kvartalet jämfört med de två senaste åren.

Dessutom konstaterar Svensk mäklarstatistik att skillnaden mellan utgångspris och slutpris kontinuerligt har minskat de senaste månaderna.

Mycket osäkerhet

– De som absolut inte måste flytta har bestämt sig för att avvakta lite tills man vet lite mer. Det råder så oerhört mycket osäkerhet nu med inflationen som är väldigt hög och urholkar alla besparingar, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Han påpekar att volymerna därmed är tillbaka på samma nivåer som 2019, det vill säga före pandemin.

– De är inte låga utan mera som ett normalår. Det är med andra ord inte så att det inte säljs bostäder. Även om jag nu inte får lika bra betalt som grannen fick tidigare så köper jag samtidigt min nya bostad mycket billigare.

Rent prismässigt märks också en fortsatt nedgång även avseende september. För bostadsrätter på riksnivå sjönk priset i september med en procent medan det för villor var en nedgång på två procent.

– Elpriserna lägger en våt filt över villamarknaden. Vågar man köpa ett hus som kanske till stor del har eluppvärmning? Villamarknaden behöver verkligen en positiv signal att man kan räkna med elkompensation, konstaterar Hans Flink.

Klar nedgång

Det betyder att priserna på tolv månader nu har backat med sex procent i riket medan villamarknaden klarat sig något bättre med en nedgång på tre procent.

– Jag skulle rekommendera folk att köpa och sälja utifrån bostadsbehov och inte se bostaden som en aktie. Det är inte värdepapper man har i handen. Det är helt fel resonerat, säger Hans Flink.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons