Annons

Bosnien föreslås få kandidatstatus i EU

EU • Publicerad 12 oktober 2022
EU:s grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi. Arkivfoto.
EU:s grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi. Arkivfoto.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Flera av grannländerna är redan med i EU eller förhandlar om medlemskap. Nu vill EU-kommissionen ge tummen upp även till de styrande i Sarajevo.

– Vi rekommenderar att Bosnien och Hercegovina får kandidatstatus, om ett antal åtgärder genomförs, säger EU-kommissionären Olivér Várhelyi när han går igenom årets rapport om utvidgningsläget i EU inför EU-parlamentets utrikesutskott i Bryssel.

Annons

Det som måste göras handlar bland annat om att godkänna olika lagar kring rättsväsendets funktion och kampen mot korruption samt hanteringen av migration och yttrandefrihet.

– Vi gör det här för folket i Bosnien och Hercegovina. Det är nu upp till eliten att göra det här till verklighet, säger Várhelyi i Bryssel.

Beslut om att ge kandidatstatus eller inte väntas som tidigast kunna tas av EU:s medlemsländer i december. Statusen är ett första steg mot att kunna inleda förhandlingar om medlemskap.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons