Annons

Bortförd borgmästare: Ryssarna dåligt förberedda

Borgmästaren i Melitopol fördes enligt ukrainska myndigheter bort av ryska soldater och satt fängslad i fem dagar. I en intervju berättar han att de ryssar som förhörde honom framstod som dåligt förberedda.
Ukraina • Publicerad 3 april 2022
De ryska militärerna är dåligt förberedda när de kommer till Ukraina, menar borgmästaren. Bild distribuerad av ryska myndigheter i början av mars, som visar soldater som stiger ur en helikopter någonstans i Ukraina.
De ryska militärerna är dåligt förberedda när de kommer till Ukraina, menar borgmästaren. Bild distribuerad av ryska myndigheter i början av mars, som visar soldater som stiger ur en helikopter någonstans i Ukraina.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT
Borgmästaren Ivan Fedorov fördes bort i Melitopol för några veckor sedan.
Borgmästaren Ivan Fedorov fördes bort i Melitopol för några veckor sedan.Foto: Anders Humlebo/TT

Ryska styrkor intog Melitopol tidigt på morgonen den 24 februari. Den 11 mars spred ukrainska myndigheter en övervakningsfilm på hur en man fördes ut från en byggnad. Enligt uppgifterna var mannen Ivan Fedorov, stadens borgmästare.

– De ryska soldaterna sade att de grep mig då jag anklagades för att vara finansiär för ett radikalt ukrainskt parti som jag inte ens kände till, säger Fedorov i en intervju med franska BFM TV.

Annons

Han ska sedan ha förts till ett fängelse där han säger sig ha hört skrik från människor som torterades.

– Då förstod jag graden av våld som de är kapabla till.

Ivan Fedorov släpptes fem dagar senare i vad som enligt myndigheterna var en fångutväxling mot nio ryska soldater.

Lite kunskap

Ivan Fedorov säger att han under fångenskapen förhördes av fem militärer, och att han blev förvånad över hur lite kunskap de hade om Melitopol och Ukraina. Han ska bland annat ha fått frågor om hur stadens budget är utformad och vilka som är opinionsbildare.

– Och de sade att de ville befria staden från nazister. Jag sade att under de 30 år som jag har bott i den här staden har jag aldrig sett en enda nazist, säger han till det franska tv-bolaget.

– Sedan sade de att de ville försvara det ryska språket. Jag sade att 95 procent redan pratar ryska i staden Melitopol och ingen hindrar dem, så det finns inget problem.

Enligt Ivan Fedorov ska de ryska militärerna även ha påstått att veteraner från andra världskriget blivit slagna under en parad, på vilket han också svarat att det inte stämde med verkligheten.

"Försvarar sig tappert"

I intervjun säger Fedorov att han numera mår okej men att 29 andra folkvalda fortfarande finns i ryssarnas förvar.

I många delar av Ukraina är situationen för folket väldigt svår och borgmästarens resa till Frankrike syftar, precis som många andra ukrainska delegationers resor till utlandet, till att vittna om läget i landet.

Fedorov säger sig vara säker på att den ryska armén inte kommer att kunna besegra Ukraina.

– Ingen väntade sig detta motstånd från de ukrainska styrkorna och Ukraina som helhet. Men Ukraina har hållit ut först en vecka, sedan två veckor och nu mer än en månad. Och under hela denna tid, medan strider hörs, har den ukrainska armén försvarat sig tappert.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons