Annons

Börsen lyfte i global trend uppåt

Stockholmsbörsen hade en svajig tisdag, men tog rygg på ledande Europabörser och avslutade dagen svagt uppåt.
Det breda OMXS-indexet steg till slut 0,4 procent.
Börs • Publicerad 11 juli 2023
Svajig dag på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD/TT

Vinnaren bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index blev fastighetsbolaget SBB som rusade 8,7 procent. Och lastbilsjätten Volvo steg 1,3 procent, sedan konkurrenten Daimler Truck höjt prognosen för 2023.

Spelkoncernen Betsson steg till 7 procent under dagen efter en omvänd vinstvarning inför delårsrapporten den 20 juli, men föll tillbaka något under eftermiddagen till 4,2 procent.

Kursfall för Kinnevik

Annons

För rapporterande Kinnevik, Stenbecksfärens maktbolag, gick det tyngre med ett kursfall på 2 procent.

Fastighetsbolaget Nyfosa – som tappat nästan en fjärdedel av sitt börsvärde sedan årsskiftet – har också redovisat delårsresultat.

Rapporten visade att förvaltningsresultatet för andra kvartalet föll. Stina Lindh Hök beskrev ränteutvecklingen som "avgörande för hela fastighetssektorn". Aktien steg 2 procent.

På ledande börser i Europa var stämningen överlag positiv, med undantag för Londonbörsen, efter det att Wall Street stängt uppåt i måndags.

Allra muntrast var det på Parisbörsens CAC40-index som stängde på plus 1 procent. Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,8 procent, medan Londonbörsens FTSE100-index avslutade dagen på plus 0,1 procent.

Ökat hopp om Kina-stimulanser

Stämningen bland investerare globalt stärktes efter nyheten om att kinesiska myndigheter ökat trycket på finanssektorn att mjuka upp lånevillkor för fastighetsbolag – vilket tolkas som att Kina är på väg mot en ny laddning mer omfattande stimulansåtgärder för att få fart på den ekonomiska aktiviteten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons