Annons

"Vi kommer att ge Sverige vad som behövs"

Det säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid en pressträff på Harpsund.
Politik • Publicerad 11 maj 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hälsar på statsminister Magdalena Andersson vid sitt besök på Harpsund.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hälsar på statsminister Magdalena Andersson vid sitt besök på Harpsund.Foto: Christine Olsson/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson signerar en politisk solidaritetsförklaring vid besöket på Harpsund.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson signerar en politisk solidaritetsförklaring vid besöket på Harpsund.Foto: Christine Olsson/TT
En traditionsenlig tur med Harpsundsekan genomfördes också vid besöket.
En traditionsenlig tur med Harpsundsekan genomfördes också vid besöket.Foto: Frank Augstein

Storbritannien och Sverige tar i dag ytterligare ett steg i att stärka sitt bilaterala försvarssamarbete på strategisk nivå, konstaterade statsminister Magdalena Andersson.

– Jag är glad att du har kommit hit i dag för att skriva under den politiska solidaritetsförklaringen, säger hon.

Annons

Om Sverige eller Storbritannien skulle utsättas för en attack skulle de undsätta varandra på olika sätt, inkluderat militära medel, säger hon.

– Putin trodde att han kunde åstadkomma splittring – resultatet blev det motsatta, säger Andersson.

Ny verklighet

– Vi står inför en ny verklighet, säger Boris Johnson om det säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina.

Han välkomnar det bilaterala avtalet, som bland annat innebär att Storbritannien och Sverige kan dela underrättelseinformation och teknologi.

– Vi konstaterar det uppenbara - det är två demokratiska länder som säger att vi ställer upp för varandra och kommer att stödja varandra, säger Johnson och säger att det även gäller vid militära attacker på ett av länderna.

Boris Johnson får en fråga om vilken form av stöd som Storbritannien kan bistå med vid eventuella hot och attacker mot Sverige.

– Det beror på vad Sverige begär, säger Johnson.

Ökade spänningar

– Om Sverige attackeras och begär stöd av oss kommer vi att ge det.

Spänningarna runt Östersjön har skärpts de senaste åren, enligt Andersson.

Hon påminner om att Ryssland sagt att de ska svara om Sverige beslutar att sända in en Natoansökan, bland annat genom att öka sin militära närvaro i regionen.

Annons

– Är vi säkrare med den här deklarationen – svaret är ja. Det här är viktigt oavsett vilket beslut vi fattar, säger Magdalena Andersson.

Fortsatt samarbete

Solidaritetsförklaringen slår också fast att Sverige och Storbritannien fortsätter bilaterala konsultationer i säkerhetsfrågor. Länderna kommer att träffas regelbundet för att diskutera säkerhetspolitiska frågor och ska fortsätta att utveckla det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet.

Solidaritetsförklaringen är en politisk deklaration och inte juridiskt bindande under internationell lag.

Arbetet med deklarationen har pågått länge och den skulle ha blivit av även utan kriget i Ukraina. Bakgrunden är att Storbritannien lämnat EU och därmed även EU:s försvarsklausul. Storbritannien har ingått liknande överenskommelser med andra länder.

Efter mötet med Magdalena Andersson reser Johnson direkt vidare till Helsingfors, där han ska träffa Finlands president Sauli Niinistö. Upplägget är detsamma – Johnson och Niinistö ska enligt vad som meddelats diskutera säkerhetsläget i Europa följt av en gemensam presskonferens.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons