Annons

Bopriserna tar ny fart

Efter en aningen svalare april – nu är det full fart igen. Och det är de större bostadsrätterna som fortsätter att klättra mest.
Bostad • Publicerad 1 juni 2021
Stora bostäder går starkast.
Stora bostäder går starkast.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prisuppgången i maj landade på 1,3 procent jämfört med månaden före. Med hänsyn taget till säsongseffekter är uppgången ännu högre, 1,6 procent.

Det visar Danske Banks siffror för utvecklingen av bostadsrättspriserna i Stockholm. Och vad som händer i huvudstaden brukar spegla bilden för övriga större bostadsmarknader.

Annons

För riket som helhet låg bostadsrätterna stilla i april jämfört med mars, liksom i Storstockholm, men plus 1,0 procent i centrala Stockholm, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Precis som utvecklingen det senaste året är det de större bostadsrätterna som är hetast. Men också de allra minsta, under 30 kvadratmeter går hyfsat starkt. I övrigt finns tecken på att prisuppgången planat ut något i år, enligt Danske Bank som använder sig av data från Hemnet och Valueguard.

Det görs dessutom fortsatt betydligt fler affärer än de senaste 4–5 åren.

Hemmajobb och hemmasemester har i pandemitider präglat bostadsmarknaden.

"Under hösten kan vi förhoppningsvis i större utsträckning återgå till arbetsplatserna, något som lär dämpa pristrenden något", skriver Danske Bank i en kommentar.

Det senaste året har villapriserna stigit med närmare 20 procent och bostadsrätterna med omkring tio procent, sett över hela landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons