Annons

Bombardiermålet: Mutmisstänkt kom inte

En rysk säljchef på teknikföretaget Bombardier i Stockholm friades från mutbrott i tingsrätten. Men när rättegången i hovrätten skulle börja dök han inte upp.
Nu befinner sig målet i ett ingenmansland.
Brott • Publicerad 5 februari 2020
En rysk säljchef på Bombardier i Sverige i samband med en häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt 2017.
En rysk säljchef på Bombardier i Sverige i samband med en häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt 2017.Foto: Sören Andersson/TT

Tidigare höga chefer vid en av Bombardiers svenska avdelningar misstänks alltjämt av åklagare och Världsbanken för att ha betalat mutor i samband med försäljning av signalsystem till järnvägen i Azerbajdzjan. Affären var värd 2,7 miljarder kronor och TT och SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2017 misstänkta mutor på cirka 1 miljard.

Flera chefer på företaget utreds fortfarande, men en rysk säljchef ställdes separat inför rätta.

Annons

Sedan han friats sålde han två lyxfastigheter i mångmiljonklassen i Stockholmsområdet och flyttade hem till Ryssland igen.

Domen överklagades, men när fallet på nytt skulle upp till prövning i Svea hovrätt i förra veckan dök säljchefen inte upp. Åklagaren begärde honom då häktad i sin frånvaro, en förutsättning för att kunna begära honom överlämnad till Sverige. Men det sade hovrätten nej till.

Ryska myndigheter har inte velat hjälpa till med att lokalisera säljchefen enligt uppgift från hovrätten.

Alla inblandade förnekar brott.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons