Annons

Bomb hittad under polismans bil i Belfast

En bomb har hittats under en bil som tillhör en polis i Belfast i Nordirland, rapporterar Sky News.
Nordirland • Publicerad 1 juni 2019
Ett bepansrat polisfordon i Belfast i Nordirland. Arkivbild.
Ett bepansrat polisfordon i Belfast i Nordirland. Arkivbild.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Utplaceringen av bomben syftade till att döda polismannen, säger kommissarie Sean Wright. Han misstänker att motivet var politiskt, och antyder att en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA) ligger bakom.

– De bryr sig inte om vem de attackerar, de bryr sig inte om vem de dödar. De är helt enkelt antidemokrater som motsätter sig fred, säger Wright .

Annons

I januari detonerade utbrytargruppen Nya IRA en bilbomb i nordirländska Londonderry. Ingen människa skadades då.

I april sköts journalisten Lyra McKee ihjäl i Londonderry i samband med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Nya IRA tog på sig dådet, men hävdade att skytten siktat på en polis.

IRA var en militant katolsk organisation som slogs för ett enat Irland och som utförde en lång rad blodiga terrorattacker i Nordirland och på det brittiska fastlandet under en flera årtionden lång konflikt.

Sedan IRA lagt ned sina vapen knoppades gruppen av i mindre konstellationer som motsatte sig det fredsavtal som slöts på långfredagen 1998.

Nya IRA uppges ha bildats 2012. Gruppen misstänks för ett flertal dåd och attacker under de senaste åren.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons