Annons

Bolsonaro ställs mot Haddad i Brasilien

Extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro hävdar att han borde ha vunnit Brasiliens presidentval redan i första omgången.
Med 47 procent av rösterna får han nu nöja sig med att möta socialdemokraten Lula da Silvas arvtagare om tre veckor.
Brasilien • Publicerad 8 oktober 2018
Jair Bolsonaro.
Jair Bolsonaro.Foto: Silvia Izquierdo

I söndagens första omgång slutade Bolsonaro på 46 procent, medan Fernando Haddad från Lulas arbetarparti får 29 procent, meddelar valmyndigheten TSE.

I en Facebooksändning hävdade Bolsonaro enligt nyhetsbyråer att det var problem med de elektroniska valurnorna – de datorer brasilianarna röstar via – som gjorde att han inte tog hem spelet redan nu.

Annons

– Jag är säker på att om det inte hade hänt så skulle vi vetat namnet på republikens president redan i kväll.

Den 63-årige kongressledamoten gick inte närmare in på vad han syftade på för problem.

Bolsonaro har lyckats omvandla en omfattande trötthet på mygel och byråkratiskt fusk i det brasilianska samhället till ett snabbt växande stöd. Detta trots att han själv är väldigt kontroversiell på grund av uttalanden som andas förakt för bland andra kvinnor och minoriteter, och en faibless för Brasiliens tid som militärdiktatur. Personligen har han fått sympati efter att ha blivit knivhuggen under en valmarsch i september.

Liksom många anhängare till Donald Trump i USA och brexit i Europa längtar Bolsonaros väljare alltså efter förändring.

– Vi har fått nog av korruption. Vårt land är rikt, det får inte falla i fel händer, säger Roseli Milhomem i Brasília till nyhetsbyrån AFP.

För seger i första omgången hade krävts mer än 50 procent av rösterna.

Men även Fernando Haddad är på uppåtgående. Han var för bara några månader sedan nästan okänd, då Arbetarpartiet hade honom som vicekandidat bakom den oerhört populäre expresidenten Lula da Silva. Sedan försöken att låta Lula kandidera från fängelset – där han sitter på grund av en omdiskuterad mygeldom – misslyckats blev Haddad uppgraderad till presidentkandidat, och har därefter fått allt starkare stöd.

Bolsonaroanhängare följer rösträkningen i Brasília natten till måndagen.
Bolsonaroanhängare följer rösträkningen i Brasília natten till måndagen.Foto: Eraldo Peres

Efter söndagens resultat låter Haddad hälsa att själva demokratin är hotad av Bolsonaro, och vädjar därför till utslagna kandidater att sluta upp i en enad front. I och med att högermannen är så omstridd beskrivs förutsättningarna för det av brasiliansk expertis som ganska goda, vilket bäddar för en jämn andra omgång om tre veckor.

Å andra sidan har Haddad inte Lulas lyskraft. Och exemplet från förra gången den forne presidenten utsåg en protegé förskräcker i viss mån – Dilma Rousseff tog över makten efter Lula 2011, men fick en inte alls lika framgångsrik presidenttid. För två år sedan avsattes hon genom riksrätt.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons