Annons

Politiske vilden Bolsonaro blir partimedlem

Brasiliens president Jair Bolsonaro är inte längre en politisk vilde.
Inför nästa års val vill presidenten förbättra sina chanser och ska efter två år som partilös ansluta sig till liberala partiet PL.
Brasilien • Publicerad 11 november 2021
Brasiliens president Jair Bolsonaro, som snart får en partibeteckning.
Brasiliens president Jair Bolsonaro, som snart får en partibeteckning.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Jair Bolsonaro vill se sig som en fri, oberoende kraft, en paroll han också gick till val på 2018.

Formellt kandiderade han då för Socialliberala partiet (PSL), vars politik snarare kan beskrivas som nationalkonservativ, men efter ett år vid makten lämnade han partiet.

Annons

Högerpopulisten Bolsonaro har sedan dess försökt bilda ett eget parti, men lyckades inte få tillräckligt många namnunderskrifter för att få det registrerat och har i stället fortsatt att vara partilös.

Långt efter Lula

Det har gett honom möjligheter att fortsätta att kritisera den traditionella partipolitiken, och inte minst då den politiska allians i mitten och till höger i politiken, som kallas "O Centrão" (centern) – samma allians han själv till största delen av sitt politiska liv tillhört och kandiderat för.

Och nu åter tillhör.

Opinionsmätningar i landet visar samstämmigt att Bolsonaro ligger långt efter vänsterkandidaten, den tidigare presidenten Lula da Silva, och för att få utökat stöd har han närmat sig det liberala partiet PL.

"Vart skulle jag ta vägen?"

Bolsonaro har tvingats närma sig "O Centrão" när det blåst kring hans politik och inte minst när ropen om riksrätt haglat. I tisdags sade han till konservativa Jornal da Cidade Online att det bara fanns ett håll att vända sig åt.

– Om man tar bort "O Centrão" återstår bara vänstern. Så vart skulle jag ta vägen?

Enligt nyhetsbyrån AP har presidenten förhandlat med partiledaren Valdemar Costa Neto om hur samarbetet mellan dem och inom partiet ska fungera när Bolsonaro rent formellt blivit partimedlem.

Rykten om att Bolsonaro ska enas med PL har florerat i Brasilien, inte minst sedan flera av hans närmaste familjemedlemmar i veckan raderat inlägg på sociala medier där de kritiserade Costa Neto. Presidenten själv har tidigare kallat partiledaren "korrupt", vilket inte är helt fel då Costa Neto 2012 dömdes till fängelsestraff för korruption och pengatvätt i en politisk skandal.

Valet hålls den 2 oktober 2022.

Fakta: Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro vann en tydlig seger i den andra omgången av presidentvalet i oktober 2018, med 55 procent av rösterna mot 45 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

Haddad var ursprungligen vicepresidentkandidat till Luis Inácio "Lula" da Silva, men tvingades axla rollen som huvudkandidat sedan en korruptionsdom förhindrade Lulas kandidatur.

Den 66-åringe exmilitären Bolsonaro har under sin karriär gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Bolsonaro fick sköta stora delar av valkampanjen 2018 från sjukhussängen sedan han knivhuggits vid ett valmöte. Stödet för honom ökade efter dådet.

Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons