Annons

Bolsonaro bröt tystnaden – men vad menar han?

Jair Bolsonaro har brutit tystnaden efter förlusten i Brasiliens presidentval. Men hans ord lämnar fortfarande omvärlden undrande.
Brasilien • Publicerad 10 december 2022
Bönestund bland Bolsonaro-anhängare under en av de demonstrationer som regelbundet hålls till stöd för honom i Brasília.
Bönestund bland Bolsonaro-anhängare under en av de demonstrationer som regelbundet hålls till stöd för honom i Brasília.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

– Jag har praktiskt taget varit tyst i 40 dagar, sade han till anhängare vid Alvoradapalatset, presidentresidenset där han gömt sig sedan valet i slutet av oktober.

– Det gör ont, det gör ont i själen.

Annons

Han talade till en mindre folkmassa som hade samlats med anledning av Brasiliens kvartsfinal i fotbolls-VM, där landet förlorade mot Kroatien. Så stämningen var dyster, och en del människor skanderade "jag godkänner det", rapporterar tidningen O Globo. Frasen syftar på det militära ingripande som en del anhängare till extremhögerpresidenten krävt efter valförlusten.

Bolsonaro är själv exmilitär, och har uttryckt sig nostalgiskt om militärdiktaturtiden i landet. En del av hans väljare tycker att valförlusten är orättvis, och vill alltså att militären ska stoppa det maktöverlämnande till den nye presidenten Lula da Silva som ska ske vid årsskiftet.

Några bevis för betydande valfusk har dock ingen lagt fram.

Den avgående presidenten själv är alltså otydlig med vad han tycker, men signalerar ändå att han ser sig som besegrad.

– Om något gått snett är det för att jag tappat min ledning. Jag tar ansvar för mina fel, sade han.

– Men snälla: Kritisera inte om ni inte är helt säkra på vad som pågår.

Förberedelserna för maktskiftet är i full gång. Lula presenterade på fredagen vem han vill ha på flera tunga ministerposter. Men själva maktöverlämnandet sker först vid en ceremoni den 1 januari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons