Annons

Bolsjunovs passning: "Välkomna se mig träna"

Fyra raka distanssegrar och totalledning i världscupen.
Varför är Alexander Bolsjunov, 23, så bra?
Skidor • Publicerad 9 februari 2020
Rysslands Alexander Bolsjunov vann masstarten i Falun.
Rysslands Alexander Bolsjunov vann masstarten i Falun.Foto: Henrik Montgomery/TT

Alexander Bolsjunov regerar i skidvärlden. Men det är få, utanför det ryska laget, som känner honom.

– Jag är blyg, säger 23-åringen, som skruvar på sig när han berättar om sig själv och delger sin syn på svensk herrskidåkning:

Annons

– Just nu står det mellan oss och Norge. Tyvärr är det svårt för mig att närmare kommentera de svenska åkarnas insats i världscupen. Jag är ju inte med dem när de tränar, säger Bolsjunov, som kommer med en spännande inbjudan:

"Tar nästan livet av mig"

– Ni är alltid välkomna att komma till Ryssland och se min träning, speciellt under sommartid. Då tränar jag så hårt att jag nästan tar livet av mig. Det ger resultat på vintern.

I sammanhanget är det intressant att Bolsjunov kommer från Sevsk, nära gränsen till Ukraina. Ett område i Ryssland som inte alls är känt för skidåkning. Där fick Alexander Bolsjunov växa upp på familjens bondgård för att sedan bli en av världens bästa skidåkare.

Svenskhoppet Calle Halfvarsson är imponerad av ryssen.

– Det är en fantastisk skidåkare. Bolsjunov är i det närmaste omänsklig. Just nu har han allt det som inte jag har. Vi måste göra någonting, säger Halfvarsson, som slutade på 13:e plats och blev bäste svensk i söndagens masstart över 15 kilometer.

Alexander Bolsjunov skrattar vänligt när han kommenterar svenskarna:

– Jag vill önska dem ett stort lycka till.

Total kontroll

Den 23-årige ryssen hade total kontroll i masstartsloppet i Falun, trots ett litet fall. Han agerade när det var dags för tempohöjning och var sedan oslagbar i spurten.

– Jag är nöjd med loppet och kunde dessutom ta extrapoäng. Sedan hade jag ett fall, men var snabbt uppe igen. Det var bra, säger ryssen.

Calle Halfvarsson gjorde ett försök att hänga med bra i början. Helt tvärtemot lördagens sprint då han slogs ut i semifinalen. Sedan blev han stum, tappade och missade en topp tio-placering.

– Jag är nöjd med min inställning. Det var helt annat än i går. I dag gav jag det chansen och försökte gå med. Sedan kan man diskutera om att dra ner på tempot lite tidigare och inte gå till gränsen, säger Halfvarsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons