Annons

Bolivia återknyter till gamla vänstervänner

När socialistledaren Evo Morales avsattes och drevs i exil förra året valde Bolivias tillfälliga högerstyre att snabbt klippa alla band till länder som Kuba, Venezuela och Iran. Nu när Morales parti återtagit makten knyts banden på nytt.
Bolivia • Publicerad 12 november 2020
Bolivias nye president Luis Arce, till höger med knuten näve, tillsammans med vicepresidenten David Choquehuanca, när de i söndags svors in på sina nya poster i La Paz.
Bolivias nye president Luis Arce, till höger med knuten näve, tillsammans med vicepresidenten David Choquehuanca, när de i söndags svors in på sina nya poster i La Paz.Foto: Jorge Mamani/AP/TT
Bolivias dåvarande president Evo Morales hade en god relation till Venezuelas ledare Nicolás Maduro. Bild tagen i Caracas 2015.
Bolivias dåvarande president Evo Morales hade en god relation till Venezuelas ledare Nicolás Maduro. Bild tagen i Caracas 2015.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Den nye presidenten Luis Arce, som efterträtt Morales som ledare för socialistpartiet Mas, har tagit emot ambassadörer från Venezuela och Iran efter att ländernas beskickningar stått tomma i nästan ett år, rapporterar EFE och Reuters. Hans regering meddelar att den vill reparera alla relationer som tog skada av den tillfälliga konservativa regeringens agerande.

Arce skriver på Twitter att han knyter an till Venezuela i syfte att "stärka strategiska band för våra folks väl". Irans företrädare är "alltid välkomna i Bolivia", skriver Arce i ett annat inlägg.

För och emot USA

Annons

Jeanine Áñez, som var interimspresident från Morales fall fram till valet som hölls nyligen, kallade tidigt hem alla diplomater från Kuba och skickade hem Venezuelas och Irans ambassadörer. I stället knöt hon an till USA, som skickade sin första ambassadör till La Paz på mer än ett årtionde.

Áñez sparkade också ut alla kubanska läkare ur landet. Den kubanska staten hyr ut vårdpersonal till förtrogna länder i vad som brukar kallas läkardiplomati. Áñez anklagade dessa för att underblåsa protester i Bolivia, varpå den kubanske utrikesministern kallade henne för en lögnaktig kuppmakare.

Den tidigare presidenten Evo Morales, som nyligen återvände till Bolivia, närde nära ideologiska relationer till vänsterstyrena i Venezuela och Kuba och skrev under mängder av affärsavtal med Iran. Han tog också ställning mot USA:s inflytande i Latinamerika och avlade visiter hos såväl Venezuelas auktoritäre ledare Nicolás Maduro som Kubas tidigare dito Fidel Castro.

Avslappnade gratulationer

Efter det bolivianska maktskiftet sänder det kubanska kommuniststyrets tidning Granma högtidliga gratulationer till Luis Arce och Mas, för segern i ett val som "upphäver ett års orättvisa".

En annan av Kubas tillåtna och kommunistiska tidningar rapporterar om ett möte mellan Bolivias nytillträdde utrikesminister och Kubas ambassadör där stämningen beskrivs som "avslappnad och broderlig".

Luis Arces regering väntas också försöka förbättra relationen till Mexiko, skriver den spanska nyhetsbyrån EFE.

.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel namn på presidenten som Jeanine Áñez efterträdde.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons