Annons

"Bojo" lovar nytt höglönesamhälle

Trots bensinköer, tomma affärshyllor och till och med en hotad jul slår Boris "Bojo" Johnson an en optimistisk ton. Det är jobbigt nu, men blir bättre sedan, lovar den brittiske premiärministern på styrande Tories kongress i Manchester.
Storbritannien • Publicerad 6 oktober 2021
På grön kvist? Boris Johnson testar en cykel vid partikongressen i Manchester.
På grön kvist? Boris Johnson testar en cykel vid partikongressen i Manchester.Foto: Peter Byrne/PA/AP/TT

– Vi hanterar de största djupgående frågorna i vår ekonomi och vårt samhälle, säger han i avslutningstalet, enligt förhandscitat som släppts till medier.

– Problemen som ingen annan regering vågat ge sig på tidigare.

Annons

Han menar bland annat att låglönesamhället – som enligt Tories syn på saken tidigare baserats på invandrare från EU – ska bort. Storbritannien blir "en ekonomi med höga löner, högt kunnande, hög produktivitet", hävdar han.

Enligt obekräftade uppgifter ska Johnson bland annat inom kort gå ut med en rejäl höjning av brittiska minimilöner.

För låga löner har angetts som förklaring till den katastrofala bristen på lastbilschaufförer. Distributionen av alltifrån diesel till läsk har påverkats, och branschen larmar redan om att det kan bli ont om varor till jul.

Och "Bojo" är ansatt från flera håll. Miljörörelsen reagerar på att Tories, eller Konservativa partiet, knappt sagt något konkret om klimatet under partikongressen. Det ses som ett dåligt tecken inför landets värdskap för COP26, FN:s stora klimattoppmöte, i höst. Och, tycker kritikerna, skvallrar om att den brittiska regeringen nystartsplan mest är fluff, att den inte förstått vart världen är på väg.

– Att skaka fram mer pengar till grön infrastruktur nu skulle spara enorma pengar senare och skapa miljoner nya jobb i hela Förenade kungadömet, säger Rebecca Newsom vid Greenpeace UK, enligt nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons