Annons

Alla överlevde när Boeingplan hamnade i flod

En Boeing 737-800 åkte under natten av en landningsbana och ner i en flod utanför Jacksonville i Florida. Planet skulle landa under ett åskväder.
21 personer skadades och fördes till sjukhus, men ingen uppges ha allvarliga skador.
USA • Publicerad 4 maj 2019
Räddningsarbete vid det olycksdrabbade planet.
Räddningsarbete vid det olycksdrabbade planet.Foto: Jacksonville Sheriff's Office/ AP/TT

143 personer fanns ombord på planet som kom från Kuba, närmare bestämt USA:s Guantánamobas. Inga dödsfall är rapporterade.

"Jag har blivit informerad om att alla ombord har överlevt", skriver Jacksonvilles borgmästare Lenny Curry på Twitter.

Annons

Planet har inte sjunkit, och räddningspersonal kämpar för att begränsa utsläppet av bränsle i vattnet i den grunda floden S:t Johns River.

Olyckan inträffade klockan 21.40 på fredagen lokal tid. Planet hade lyft fyra timmar senare än planerat, och fick sedan en "'väldigt hård landning" i ovädret.

Slog i marken

– Planet slog bokstavligen i marken och studsade. Det var tydligt att piloten inte hade full kontroll på planet. Det studsade igen, säger en av passagerarna, Cheryl Bormann, till CNN.

Hon uppger att de flesta passagerarna hade kopplingar till militären och många av dem hjälpte varandra ut ur planet. De fick instruktioner om att klättra ut på en av planets vingar och sedan vänta på hjälp att komma i land.

– Vi visste inte var vi befann oss, om det var på en flod eller på ett hav. Det regnade, åskade och blixtrade. Vi stod på den där vingen en ganska bra stund.

"Ett mirakel"

Kapten Michael Conner, befälhavare vid Jacksonvilles flygbas, sade på en presskonferens att det var "ett mirakel" att ingen omkom eller blev allvarligt skadad, och att det hela kunde ha slutat betydligt värre.

– Det finns mycket att säga om professionalismen hos de som hjälpte passagerarna från planet, berömde han.

En räddningsstyrka på omkring 90 personer hjälpte till vid olyckan. Myndigheten för transportsäkerhet ska också undersöka orsakerna till att det hela inträffade.

Det chartrade planet flyger två gånger i veckan mellan marinbasen i Norfolk, Virginia och Kuba. Det gör under resan en mellanlandning i just Jacksonville, enligt en talesperson för flygbasen. Vanligtvis är passagerarna militär personal, deras familjemedlemmar, entreprenörer och andra civila.

Planet är av typen Boeing 737-800, en annan modell än Boeing 737 Max 8 som tagits ur drift i nästan hela världen efter en olycka i Etiopien i mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons