Annons

BNP rasar i Grekland

Ekonomi • Publicerad 3 september 2020
Grekisk ekonomi har drabbats hårt av coronapandemin. Arkivbild från ön Salamina, två mil väster om Aten.Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Med kraftigt minskad turism tog Greklands ekonomi en rejäl smäll under sommarmånaderna. Landets bruttonationalprodukt rasade med hela 15,2 procent under andra kvartalet jämfört med samma period föregående år, visar ny statistik.

Även konsumtions- och exportsiffrorna föll i coronapandemins spår. Grekland öppnade sina gränser för turism den 1 juli men har också sett antalet covid-19-fall öka under augusti. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har varnat för att landet kan att drabbas av en djup recession.

För 2020 bedömer landets centralbank att BNP kommer att backa 5,8 procent medan Internationella valutafonden är ännu mer pessimistisk och spår en nedgång på 10 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons