Annons

Bloomberg: EU och USA planerar lösa tulltvist

Ekonomi • Publicerad 8 juni 2021
Amerikansk whiskey, bourbon, är en av produkterna som drabbats av handelsdispyterna. Arkivbild.
Amerikansk whiskey, bourbon, är en av produkterna som drabbats av handelsdispyterna. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

EU och USA planerar att enas om att lösa frågan om strafftullar under toppmötet den 15 juni, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Bloomberg har tagit del av.

USA:s tidigare president Donald Trump införde 2018 tullar på stål och aluminium från EU på 25 respektive 10 procent, med hänvisning till nationell säkerhet. På ett år raderade tullarna ut nära en femtedel av den svenska stålexporten till USA räknat i volym, enligt den svenska branschföreningen Jernkontoret. EU svarade med att införa tullavgifter på amerikanska produkter som till exempel motorcyklar, whiskey, jeans och jordnötssmör.

Enligt dokumentet ska tullarna tas bort före årsskiftet. Även den mångåriga dispyten om statliga subventioner till flygplanstillverkarna Airbus respektive Boeing uppges omfattas av uppgörelsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons