Annons

Blinken varnar Kina efter hackerattack

USA/Kina • Publicerad 13 juli 2023
Kinas toppdiplomat Wang Yi skakar hand med USA:s utrikesminister Antony Blinken under torsdagens möte i Jakarta.
Kinas toppdiplomat Wang Yi skakar hand med USA:s utrikesminister Antony Blinken under torsdagens möte i Jakarta.Foto: Dita Alangkara/AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken tog upp kinesiska hackerattacker mot myndigheter i USA i sitt möte med Kinas toppdiplomat Wang Yi. Utan att direkt anklaga Peking för inblandning var budskapet att de skyldiga kommer att ställas till svars, enligt en amerikansk källa.

Blinken och Wang Yi träffades på torsdagen i samband med det pågående mötet med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean i Jakarta.

Annons

Enligt den amerikanska källan, som uttalade sig mot löfte om att inte namnges, gjorde Blinken klart att Washington ser mycket allvarligt på aktioner som riktas mot USA:s regering, landets företag eller medborgare. "Lämpliga åtgärder" kommer att vidtas mot de skyldiga, ska Blinken ha sagt.

En grupp med bas i Kina har enligt Microsoft hackat e-postkonton hos statliga myndigheter och företag i USA. Avslöjandet hotar att störa den sköra stabiliteten i relationerna mellan de båda stormakterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons