Annons

Woods prisas av Trump: Ingen aktivist

Medan afroamerikanska stjärnor i amerikansk fotboll och basket tydligt tagit ställning mot Donald Trump spelar Tiger Woods gärna golf med den kontroversielle presidenten.
Det är därför blandade känslor hos många när Woods tar emot en utmärkelse i Vita huset.
Golf • Publicerad 5 maj 2019
Donald Trump skakar hand med Tiger Woods under ett möte på en golfklubb. Arkivbild.
Donald Trump skakar hand med Tiger Woods under ett möte på en golfklubb. Arkivbild.Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Direkt efter att Tiger Woods överraskande vunnit US Masters i april twittrade Trump att han skulle ge den amerikanske golfstjärnan presidentens frihetsmedalj, den främsta civila utmärkelsen som USA:s president kan dela ut.

Ceremonin äger rum I Vita husets rosenträdgård. Woods blir den 33:e idrottaren som tilldelas medaljen.

Annons

Det finns nog ingen som tycker att Woods inte är värd medaljen, framför allt med tanke på att han lyckats komma tillbaka efter både privata motgångar (som sexmissbruk) och stora skadeproblem.

Besvikna på Woods

Däremot får Woods kritik från många håll. Bland annat i en läsarundersökning i New York Times där afroamerikaner sade att de var besvikna över att Woods inte använder sin status för att ta ställning mot rasismen i USA som man menar understöds av Trump.

USA Today-krönikören Christine Brennan menar dock att Woods aldrig har tagit ställning i någon kulturell eller social fråga. Hon berättar att han redan som 21-åring, efter sin första US Masters-triumf 1997, tackade nej till president Bill Clintons inbjudan att närvara vid 50-årsjubileet för Jackie Robinson, den förste afroamerikanen i basebolligan MLB.

"Inte skyldig oss"

Orin Starn, professor i historia och kulturantropologi, bekräftar i en forskningsrapport att Woods har varit opolitisk i hela karriären.

– Han vill inte vara en aktivist. För varje gång han säger något om ras verkar han bli kritiserad på ett eller annat sätt. Och jag tror också att det inte är bra för hans varumärke att bli förknippad som en som stödjer den ena eller den andra personen, säger Starn till AFP.

– Han har gjort ett banbrytande jobb i rasfrågan genom sitt golfspel. Jag tycker inte att han är skyldig oss något mer.

När Tiger Woods i höstas fick frågor om Donald Trumps strider med afroamerikanska idrottsstjärnor svarade han diplomatiskt.

– Han är USA:s president. Du kanske inte alltid tycker om personen eller politiken, men alla måste respektera ämbetet, sade Woods enligt AFP.

– Jag har känt Donald i flera år, redan innan han blev president. Vi har spelat golf och ätit middag tillsammans.

Konflikt med NFL-spelare

Enligt Golf Digest ritar också Woods golfbanan till Trumps anläggning i Dubai som ska öppna senare i år.

Annons

Det finns de som menar att Donald Trump använder sin goda relation med Tiger Woods för att förbättra sitt rykte. Han har sedan han blev president bland annat haft konflikter med afroamerikanska spelare i den amerikanska fotbollsligan NFL. Trump fördömde deras protest mot våld mot svarta, som de uttryckte genom att knäböja under den amerikanska nationalsången.

Och när basketstjärnorna Stephen Curry och Steve Kerr i basketlaget Golden State Warriors sade att de inte tänkte besöka Vita huset för att hyllas för NBA-titeln, svarade Trump med att inte bjuda in laget.

De senaste idrottarna att tacka nej till att besöka Vita huset var basketspelarna i University of Virginia.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons