Annons

Blå flagg till 20 stränder eller hamnar

Nio svenska badstränder och elva småbåtshamnar har i år fått miljömärkningen Blå flagg.
– Jag tror att man ser att det är värde för turismen, säger Henrik Alsén, verksamhetsansvarig för Blå flagg.
Bad och båt • Publicerad 12 juni 2019
Skanörs havsbad är en av nio stränder som får Blå flagg i år. Märkningen ges till stränder och småbåtshamnar som bland annat klarar krav på vattenkvalitet, säkerhet, service och tillgänglighet. (Arkivbild)Foto: Andreas Hillergren/TT

Märkningen har funnits i Sverige sedan 1994. Den handlar bland annat om vattenkvalitet, säkerhet, service och tillgänglighet. Internationellt finns Blå flagg på fler än 4 000 stränder eller hamnar i 45 länder.

Men i Sverige fick märkningen en nedgång för några år sedan, i samband med en omorganisation. Tidigare sköttes märkningen av Håll Sverige rent. Nu står Blå flagg på egna ben.

Annons

Majoriteten av de utmärkta anläggningarna finns i Stockholmstrakten, Skåne, Halland eller Västra Götaland.

Samtidigt är en ny märkning, kallad Badepunkt, på gång. Den är tänkt för mindre badplatser som erbjuder fint friluftsliv, men inte klarar exempelvis krav på tillgänglighet för rullstolsburna.

Organisationen Blå flagg samarbetar med bland andra Livräddningssällskapet och Riksföreningen för gästhamnar.

– Det är fortfarande ganska kallt i vattnet. Det är först senaste veckan temperaturen gått från cirka tolv till runt sexton grader. Men nu är det dags för badpremiär, säger Blå flaggs Henrik Alsén, som bor i Varberg.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons