Annons

Björn Samuelsson vill göra kulturen mer levande

Björn Samuelsson, kulturens nya "barnmorska" i Kalmar, vill förlösa kulturen och synliggöra kulturinstitutionerna så att de kan bli vardagsrum för länsborna.
- Det gäller att förlösa människor och idéer, knyta ihop individer och grupper, connecting people, som det heter i Nokia-reklamen
Nyheter • Publicerad 27 december 2003
Björn Samuelsson.
Foto: Mats Holmertz
Björn Samuelsson. Foto: Mats HolmertzFoto: 

Det är så han arbetat som kultursekreterare i Mörbylånga kommun, säger Björn Samuelsson, och sällan har väl barnen och ungdomarna på södra Öland fått i sig så stora doser spännande kultur som under hans tid i kommunhuset.

Själv är han nog mest stolt över Inferno Paradiso-projektet och sommarens rock- och textläger på fritidsgården Zokker.

Annons

Kalmars nya kultur- och informationssekreterare med uppgift att ansvara för bland annat fritidsgårdar och kultur saknar inte idéer, tvärtom. Men han kan sin roll som kommunal tjänsteman. Det har han lärt sig i Mörbylånga om inte annat.

Bearbeta aktuella frågor

Samtidigt kan man ana visionärens otålighet och längtan efter mer spelrum.

Björn Samuelsson drivs av en vision om en kultur som tar mycket större plats i människors vardag och spelar en central roll för samhällsutvecklingen.

- Traditionellt sett är kulturen en sektor för sig, där teatern utgör en tårtbit, konstmuséet en och så vidare. Med det synsättet blir kulturen begränsad, till för endast ett fåtal. En evenemangskultur.

Den typen av finkultur eller "evenemangskultur" har Björn Samuelsson inte så mycket till övers för. Han vill se kulturen som en levande angelägenhet för så många människor som möjligt.

- Kulturen ska vi ha till att bearbeta de frågor som människor ställer sig. Vad är meningen med allt? Vem är du? Vem är jag? Vilka är vi tillsammans och hur kan vi leva här ihop?

Då blir kulturen inte bunden till särskilda hus, menar han, utan mer till rörelser och strömningar i tiden.

Inga unika idéer

Hans idéer är inte unika. Den samuelssonska visionen överensstämmer åtminstone delvis rätt väl med rådande kulturpolitiska mål. Liksom många kulturpolitiker talar Björn Samuelsson om gränsöverskridande, samarbete, delaktighet och ungdomssatsningar för att vitalisera alltför dammiga och stelnade kulturmönster.

Annons

Björn Samuelsson vill se ett samarbete mellan så många som möjligt - skolor, föreningar, institutioner, individer och grupper. Han talar också om kulturen som identitetsskapande.

- Vare sig man målar, sjunger i kör eller spelar teater, så handlar det om identiteten hos Kalmar som stad. Vad vill vi som bor och arbetar här ha för identitet?

Kalmar har en stark historisk identitet. Men det räcker inte att slå sig till ro med den, anser Björn Samuelsson, som hoppas kunna bidra till "ett språng mot framtiden".

- Är Kalmar ett museum eller en aktiv stad med kreativa människor? Jag tror inte att museistaden är Kalmars roll. Just nu händer det också så mycket inom kulturlivet i Kalmar.

Han pekar särskilt på konstmuséet, som han vill se i nya lokaler så snart som möjligt, och på Monokrom, ungdomshuset i Folkets hus.

För Björn Samuelsson är det också självklart att man måste arbeta med kultur i ett långsiktigt perspektiv.

- Det finns 300-400 kommuner i Europa som konkurrerar med varandra. Det är nödvändigt att satsa medvetet på kulturfrågorna. Man måste se kulturen som en del av samhällsutvecklingen, inte som en tulipanaros.

Hans råd till politikerna är att de bör fundera över kulturinstitutionernas betydelse i regionen och på hur vi ska få ut mer från dem.

På frågan om det verkligen går att mjölka mer kultur ur ekonomiskt redan hårt pressade institutioner, svarar han att det egentligen inte handlar så mycket om pengar.

- Även i kärva tider handlar det snarare om visioner och vilja. Hela upplevelseindustrin är den starkast växande industrin i Europa i dag. Och människors behov av identitet är stort. Den region som vill skaffa sig en tydlig profil och identitet måste satsa på kultur.

Annons

Björn Samuelsson talar också om delaktighet och gränsöverskridande som han hoppas få se mycket mer av

i Kalmar framöver. Han vill gärna att man blandar olika konstarter, som musik och film till exempel.

Han hoppas också på ett ökat utbyte med länderna på andra sidan Östersjön.

- Då ska det inte handla om att ställa ut hos varann, dricka champagne och åka hem igen, utan om ett ömsesidigt utbyte av kulturutövare och studenter.

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons