Annons

Bitcoin-bolag lämnar Kina

Den kinesiska regeringens motstånd mot bitcoin har flera gånger pressat priset på kryptovalutan.
Nu börjar bitcoin-företag lämna landet.
Ekonomi • Publicerad 9 augusti 2021
Kinas vice premiärminister Liu He gillar inte kryptovalutor. Arkivbild.
Kinas vice premiärminister Liu He gillar inte kryptovalutor. Arkivbild.Foto: Jason Lee/AP/TT

Efter att ha låtit bitcoin växa extremt snabbt i Kina i tio år har regimen tvärnitat.

– Det har kommit en rad rykten genom åren om att Kina skulle förbjuda bitcoin eller ingripa på något sätt, men den här gången verkar det vara allvar, säger Ludvig Öberg, expert på kryptovalutor.

Annons

"Bitcoin stör den normala ekonomiska och finansiella ordningen" stod det i ett uttalande som i början av maj kom från Kinas motsvarigheter till svenska Finansinspektionen.

Myndigheterna förbjöd alla finansiella företag att syssla med handel och sparande i kryptovalutor. Syftet var att stoppa penningtvätt och överdriven spekulation, enligt myndigheterna.

Effekten av de nya reglerna lät inte vänta på sig. När tiotusentals kineser förstod att det var dags att sälja sjönk priset på bitcoin från över 43 000 dollar, till just under 34 000 på bara en vecka.

Bitcoin-utvinning stoppas

Och det skulle komma fler restriktioner. Att utvinna, eller skapa, bitcoin kräver mycket datakraft och mycket el. I mitten av juni stängde därför myndigheterna i provinsen Sichuan all utvinning av bitcoin. Därmed försvann cirka en tredjedel av världens bitcoin-utvinning, enligt branschsajten Coindesk.

Bitcoin-företagen hade hoppats att få hållas i Sichuan eftersom energin där är billig och till stor del kommer från vattenkraft. Men de fick fel: Kinesiska energibolag fick order om att inte sälja ström till bitcoin-företag.

Dessutom fick betaltjänsten Alipay order att slå ner på bitcoin-handel.

Strax dök bitcoin-priset igen.

– Man kan inte säga att priset bara beror på Kina, förstås, men här verkar det som om marknaden blev orolig och att det påverkade priset, säger Ludvig Öberg.

Charles Hayter, vd för analysföretaget Cryptocompare, är inne på samma sak.

– När Kina nyser får bitcoin snuva, säger han till till affärssajten CNBC.

Ogillar bitcoins anonymitet

Annons

Andreas De Blanche, som är bitcoin-expert och lektor på Högskolan Väst, säger att regimen i Kina inte gillar att bitcoin är anonymt.

– Bitcoin är en konkurrent till Kinas kommande nya e-valuta, en e-valuta som ger staten full kontroll över invånarnas pengar, vad och vem de betalar och när. Den e-valutan är lätt att konfiskera med ett klick. Det avskaffar i princip privat ägande av pengar -- tvärtemot tanken bakom bitcoin, säger han.

Men bitcoin går aldrig att förbjuda helt – den digitala valutan bor på internet och om man inte kan utvinna bitcoin i Kina så kan man göra det någon annanstans.

För några veckor sedan började det kinesiska företaget Bit Mining flytta över 3 000 datorer för bitcoin-utvinning till Kazakstan, där energipriserna är låga. Även i Ryssland och Iran har utvinningen ökat.

– Jag kan bara hoppas att länder som Kanada och Island som har mycket fossilfri energi kan dra till sig bitcoin-utvinning. Kazakstan använder tyvärr mycket kol, säger Ludvig Öberg.

Peter Wall, som är vd för det kanadensiska kryptobolaget Argo, säger till sajten Coindesk att han har långt gångna samtal med kinesiska bolag om att etablera sig i amerikanska Texas.

– Kineserna kommer hit. De kommer. Ingen tvekan om det, säger han.

Bitcoin i Kina

En bitcoin är en slags datafil som finns på nätet. För att skapa en bitcoin krävs avancerad, dyr datakraft som drar mycket el.

Den 19 maj förbjöd kinesiska myndigheter finansinstitut och betalningsföretag från att tillhandahålla tjänster kopplade till transaktioner med kryptovalutor, som registrering, handel eller sparande.

Den 21 maj meddelade vice premiärminister Liu He att myndigheterna vill se ett slut på bitcoin-utvinningen i landet.

Den 19 juni stängde myndigheterna i provinsen Sichuan utvinning av bitcoin i hela regionen.

Den 16 april nådde bitcoin det högsta priset någonsin: 63 346 dollar. Den 20 juli hade priset sjunkit till 29 962 dollar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons