Annons

Billström i USA för Natosamtal med Blinken

Sveriges och Finlands Natoansökningar är ett självklart samtalsämne när utrikesminister Tobias Billström (M) och hans finländske kollega Pekka Haavisto träffar USA:s utrikesminister Antony Blinken under torsdagen.
Politik • Publicerad 7 december 2022
Utrikesminister Tobias Billström (M) (bilden) och Finlands dito Pekka Haavisto ska träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken i Washington. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) (bilden) och Finlands dito Pekka Haavisto ska träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken i Washington. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

– Det är ju inte ett bra läge att Sverige och Finland fortfarande står utanför Nato med tanke på den svåra säkerhetspolitiska situationen världen befinner sig i, säger Tobias Billström till TT.

Han befinner sig i Washington bland annat för att träffa den amerikanske utrikesministern, både enskilt och tillsammans med Haavisto.

Annons

– Det viktiga nu är att höra hur USA ser på den här situationen och hur snabbt vi kommer att kunna bli medlemmar, säger Billström.

Sedan Sverige och Finland i somras bjöds in att bli medlemmar i Nato har 28 av 30 Natoländer ratificerat anslutningsprotokollen. Bara Ungern och Turkiet återstår.

I somras slöts också en överenskommelse mellan Sverige, Finland och Turkiet. Avtalet innehåller bland annat punkter om gemensam kamp mot terrorism, vapenexport och utlämningar. En förutsättning för att Turkiet skulle släppa sitt veto.

– Vi tar våra åtaganden i det trilaterala memorandumet på stort allvar. Vi jobbar på att leva upp till dem och vi kan också visa att vi successivt tar oss igenom de olika delarna (i avtalet), säger Billström.

Besöket i Washington pågår 6–8 december. Tobias Billström kommer även att träffa flera amerikanska senatorer och tacka dem för USA:s snabba ratificering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons