Annons

Bilförsäljningen går trögt

Personbilsförsäljningen fortsätter att gå trögt. Hittills i år har 13 procent färre personbilar registrerats än under samma period 2021.
Motor • Publicerad 1 september 2022
Volkswagen visar upp en av sina nya modeller i samband med bilmässan i München förra året. Arkivbild.
Volkswagen visar upp en av sina nya modeller i samband med bilmässan i München förra året. Arkivbild.Foto: Sven Hoppe/AP/TT

Begränsat utbud liksom långa leveranstider slår mot bilförsäljningen. I augusti registrerades 20 576 nya bilar, en ökning med knappt fyra procent jämfört med augusti förra året.

Dock är antalet cirka 20 procent färre än genomsnittssiffran för augusti de senaste fem åren, konstaterar branschorganisationen Mobility Sweden.

Annons

"Utbudsproblemen fortsätter att påverka marknaden, där den totala efterfrågan i konsumentledet fortfarande är större än utbudet av fordon. De stora störningarna i de globala leverantörskedjorna slår fortsatt hårt mot fordonsindustrin", skriver Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden i ett pressmeddelande.

Suget efter elbilar kvarstår dock trots allt högre elpriser, däremot har intresset för laddhybrider minskat rejält.

Nästan var tredje nyregistrerad bil, 28 procent, var nu en elbil och under årets första åtta månader har elbilarna ökat med cirka 68 procent.

"Volymmässigt ser vi i augusti det lägsta antalet laddhybrider sedan maj 2020, en signal om att den sänkta bonusen den 12 juli påverkar intresset för laddhybrider", säger Sofia Linder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons