Annons

Bildt: Nye utrikesministern tveklöst kompetent

Den tidigare statsministern Carl Bildt är tillbaka i Sverige efter att ha närvarat vid Turkiets president Recep Tayyip Erdogans installation. Där pratade Bildt med den nye utrikesministern, Hakan Fidan.
Nato • Publicerad 4 juni 2023
Carl Bildt, tidigare moderat statsminister, var Sveriges representant i Ankara under lördagens presidentceremoni. Arkivbild.
Carl Bildt, tidigare moderat statsminister, var Sveriges representant i Ankara under lördagens presidentceremoni. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Den nye utrikesministern är tveklöst kompetent och respekterad, säger Bildt till Sveriges Radio Ekot.

Bildt var Sveriges officiella representant vid ceremonin i lördags. På kvällen presenterade Erdogan sin nya regering, där endast två ministrar är kvar på sina tidigare positioner.

Annons

Många undrar nu vad ommöbleringen kan komma att betyda för Sverige och den svenska Natoansökan. Inte minst med den tidigare underrättelsechefen Fidan på utrikesministerposten.

Carl Bildt säger till Ekot att han och Fidan inte pratade så "utförligt" och inte direkt om de "aktuella frågeställningarna".

– Kanske lite med utrikesministern, om det intresse vi har om ett brottsförebyggande samarbete mellan Sverige och Turkiet. Det kan handla om terrorism och PKK, men också om annat.

Men om Nato pratade man inte, enligt Bildt.

– Nej, egentligen inte, av den enkla anledningen att substanssamtalen i den frågan ju fördes under dagen av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som var där.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons