Annons

Biden vinner valet med bred marginal

Demokraten Joe Biden vinner Georgia och Arizona medan presidenten Donald Trump blir valvinnare i North Carolina.
Biden kammar därmed hem segern i USA:s presidentval med bred marginal, rapporterar amerikanska medier.
USA • Publicerad 13 november 2020
Joe Biden. Arkivbild.
Joe Biden. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Tillträdande presidenten Biden har säkrat 306 av elektorsrösterna mot Trumps 232, då resultaten i de tre återstående delstaterna anses vara konstaterade, rapporterar bland andra CNN.

Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Annons

Biden hade redan tidigare utropats till valvinnare av de flesta stora amerikanska medierna. Men med tanke på hur jämnt resultatet varit i de tre delstaterna var det oklart hur stor marginalen mellan kandidaterna skulle bli.

Hittills har cirka 77,9 miljoner röster tillfallit Biden (50,8 procent) och 72,6 miljoner (47,4 procent) har lagts på Trump.

Rösträkningen pågår fortfarande, men det prognostiserade resultatet bedöms inte kunna förändras med tanke på de nuvarande marginalerna.

I flera delstater är samtidigt marginalen mellan de två mycket små – i Georgia endast 0,3 procentenheter (Biden 49,5 och Trump 49,2). Det är något som enligt delstatens regelverk innebär att rösterna räknas ytterligare en gång.

Senast en demokratisk kandidat tog hem segern i Georgia var 1992, då Bill Clinton valdes till president.

President Trump har ännu vägrat erkänna sig besegrad i valet. I stället har han utan att lägga fram bevis hävdat att valet var "riggat".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons